19-03-16

Op 19 maart 1986, vandaag precies 30 jaar geleden, plaatsten Anderlecht en Waregem zich voor de halve finales van Europa Cup I en de UEFA-Cup.

Op 19 maart 1986, vandaag precies 30 jaar geleden, plaatste Anderlecht zich voor de halve finale van de Europabeker voor Landskampioen na een 2-0 zege tegen het Bayern München van Udo Lattek met in het doel Jean-Marie Pfaff. Anderlecht had op 5 maart 1986 de heenmatch in het Olympiastadion met 2-1 verloren. Maar in de terugmatch scoorden Enzo Scifo en Per Frimann net voor de rust. Bayern, nochtans met Klaus Augenthaler, Søren Lerby, Michael Wohlfarth, Lothar Matthäus, Dieter Hoeness en Michael Rummenigge in de ploeg, scoorde niet en de Brusselaars gingen naar de halve finale. De ploeg van trainer Arie Haan bestond verder nog uit doelman Dirk Vekeman,  Luka Peruzović, Stéphane Demol, Henrik Andersen, Frank Vercauteren, René Vandereycken, Erwin Vandenbergh, Morten Olsen, Juan Lozano en Michel de Groote.

2016-03-19_1757.png

2016-03-19_1902.png

Diezelfde avond plaatste Waregem zich tegen het toen nog Joegoslavische Hajduk Split voor de halve finales van de UEFA-Cup. Waregem had de heenmatch in Split met 1-0 verloren. In het Regenboogstadion scoorde Mutombo in de 60'. Het bleef 1-0 zodat strafschoppen de winnaar moesten aanduiden en hierin bleek Waregem het sterkst: 5-4.

2016-03-19_1907.png

19:20 Gepost door dutje in voetbal | Permalink | Commentaren (0) | Tags: anderlecht, waregem, bayern münchen |  Facebook |

17-03-16

40 jaar geleden speelden Club Brugge en Anderlecht de kwartfinales in het Europees voetbal

Vanavond speelt Anderlecht thuis tegen Shaktar Donetsk de terugmatch van de 1/8 finale van de Europa League. Maar op woensdag 17 maart 1976, vandaag precies 40 jaar geleden, speelden ze tegen het Welshe Wrexgam de terugmatch van de 1/4 finale van de Beker der Bekerwinnaars.
Eerder die avond speelde Club Brugge in Milaan de terugmatch van de 1/4 finales van de UEFA Cup. Twee weken eerder had het Club van Ernst Happel de heenmatch in het Jan Breydelstadion gewonnen met 2-0, doelpunten van de Deen Ulrik le Fevre en de Oostenrijker Eduard Krieger. De terugmatch in het Meazzastadion werd nog spannend toen, nadat Dirk Sanders Brugge een 0-1 veilige voorsprong bezorgde, het MIlan van coach Giovanni Trapattoni nog twee scoorde dankzij Alberto Bigon en Luciano Chiarugi.
Andere sterkhouders van Club Brugge waren toen doelman Birger Jensen, Alfons Bastijns (+2008), Dirk Hinderyckx, Dirk Sanders, René Vandereycken, Eduard Krieger, Georges Leekens, Jos Volders, Julien Cools, Daniel de Cubber, Raoul Lambert, Roger van Gool, Ulrik Lefèvre en Konrad Holenstein.

2016-03-17_1615.JPG


Later die avond speelde Anderlecht dus tegen Wrexham. Anderlecht had de heenmatch thuis gewonnen met 1-0. In Wrexham werd het dankzij een doelpunt van Rob Rensenbrink uiteindelijk 1-1 zodat zowel Club Brugge als Anderlecht doorstootten naar de 1/2 finales. Wat een weelde!

2016-03-17_1612.png


Beide ploegen zouden elkaar later nog tegenkomen in de halve finale van de Belgische Beker.

2016-03-17_1614.JPG

20:13 Gepost door dutje in voetbal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-13

Woensdag 24 april 1963: 50 jaar geleden won België met 5-1 van toenmalig wereldkampioen Brazilië

Vandaag, woensdag 24 april 2013, is het precies 50 jaar geleden dat op woensdag 24 april 1963 de Belgische Nationale voetbalploeg in een vriendschappelijke partij met 5-1 won van toenmalig wereldkampioen Brazilië.
Brazilië, dat aantrad zonder een geblesseerde Pele, stond na 21’ al met 4-0 achter. Al na 3’ moest de Braziliaanse doelman Gilman een bal van Jacky Stockman (Anderlecht) uit zijn doel oprapen. Na een own-goal van Altair Gomes en doelpunten van Paul Van Himst (Anderlecht) en nog eens Stockman stond het 4-0. Net voor de rust maakte Waldir "Quarentinha" Lebrego de 4-1 voor de Brazilianen.
Na de rust gingen de Belgen op hun elan door en Stockman legde in de 56' met zijn derde doelpunt de eindcijfers vast: 5 - 1.

Belgie-Brazilie 5-1.jpg

De andere Belgen op het veld waren doelman Jean Nicolay (Standard Luik), Jef Vliers (Standard Luik), Guy Raskin (Beerschot VAC), Pierre Hanon (Anderlecht), Laurent Verbiest (Anderlecht), Martin Lippens (RSC Anderlecht), Léon Semmeling (Standard Luik), Paul Van Den Berg (Union Saint-Gilloise) en Wilfried Puis (Anderlecht).
Martin Lippens is nu 78 jaar. Raskin, Hanon en Van Den Berg zijn 76, Nicolay is 75, Stockman 74 jaar, Semmeling 73 en Van Himst is 69 jaar.
Verbiest overleed nog geen drie jaar later op 2 februari 1966 na een auto-ongeluk. Wilfried Puis overleed in 1981 aan een slepende ziekte en Vliers in 1994.

06-03-13

Woensdag 6 maart 2013: 50 jaar geleden was het Anderlecht-Dundee

Op woensdag 6 maart 1963, vandaag precies 50 jaar geleden, speelde Anderlecht thuis zijn heenmatch in de kwartfinales van de Europabeker voor Landskampioenen tegen het Schotse Dundee.

Anderlecht was onder de Franse trainer Pierre Sinibaldi aan een sterke Europese campagne bezig. In de voorronde had paars-wit niemand minder dan het grote Real Madrid uitgeschakeld. De Brusselaars waren in september 1962 in het Madrileense Santiago Bernabéu Stadium 3-3 gelijk gaan spelen tegen de ploeg van o.a. Alfredo Di Stéfano en Francisco Gento. Anderlecht had dankzij doelpunten van Jef Jurion en Jean-Pierre Janssens een 2-0 achterstand rechtgezet. In de 68’ scoorde de legendarische Di Stéfano de 3-2 maar op 10’ van het einde maakte Jacky Stockman gelijk.
In de terugmatch won Anderlecht met 1-0 van Real Madrid dankzij opnieuw een doelpunt van Jef Jurion.
Op 24 oktober 1962 moest Anderlecht voor de eerste ronde van EC1 naar Bulgarije voor de heenmatch bij Rode Ster Belgrado. Jef Jurion maakte niet alleen de gelijkmaker maar trapte Anderlecht zelfs op voorsprong. Op 5’ van het einde maakte Dimitar Yakimov de 2-2 gelijkmaker.
Bij de terugmatch in Brussel zorgde Martin Lippens met twee penaltydoelpunten voor de kwlaificatie voor de kwartfinales.

Jef Jurion.jpg
Jef Jurion


De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen die woensdagavond 50 jaar geleden. Maar Anderlecht werd door de Schotten weggespeeld en moest met een 1-4 thuisnederlaag teleurgesteld afdruipen. De tegengoal op strafschop van Martin Lippens was maar een schrale toost.

Anderlecht - Dundee 1.jpg

Anderlecht - Dundee 2.jpg

Anderlecht - Dundee foto.jpg


Misschien zat de vriendschappelijke interland van drie dagen eerder in Nederland daar voor iets tussen? De Rode Duivels wonnen er onder toenmalig bondscoach Constant Vanden Stock vrij makkelijk met slechts 0-1 maar dat acht van de elf Belgen spelers van Anderlecht waren (Georges Heylens, Jean Cornelis, Pierre Hanon, Laurent Verbiest, Martin Lippens, Jacques Stockman, Paul Van Himst en Wilfried Puis) zal de ploeg drie dagen later zeker geen goed gedaan hebben.


Zou Anderlecht dit een week later in het Dens Park Stadion van Dundee kunnen rechtzetten?

De vraag is in hoeverre nogal wat mensen die avond enig leedvermaak hadden met de zware nederlaag van de Brusselaars. Anderlecht had namelijk op de valreep beslist dat de match in België niet rechtstreeks op TV mocht komen en dit in tegenstelling tot eerdere afspraken. Blijkbaar had BRT te vroeg aangekondigd dat de Cupmatch op TV zou worden uitgezonden waardoor Anderlecht vreesde voor minder inkomsten uit toegangskaartjes.
In het buitenland kwam de wedstrijd opverigens wel rechtstreeks op de buis.

Anderlecht - Dundee niet op TV.jpg

11-10-12

Vandaag, donderdag 11 oktober 2012, wordt Bobby Charlton 75 jaar!

Vandaag, donderdag 11 oktober 2012, wordt de op 11 oktober 1937 in Ashington geboren voormalige Engelse voetballer Bobby Charlton 75 jaar! Proficiat!

Bobby Charlton.jpg
Bobby Charlton


Zijn oudere broer Jack werd ook voetballer, speelde zijn hele carrière bij Leeds United maar bleef toch altijd in de schaduw van zijn jongeren broer.

Jack Charlton.jpg
Jack Charlton


In 1953, Bobby was slechts 15 jaar oud, tekende hij voor Manchester United. Het jaar daarop werd hij prof en werd één van de Busby Babes, de groep jonge talentvolle spelers die trainer Matt Busby opbouwde. Tussen 1954 en 1973 speelde Bobby Charlton 606 wedstrijden en maakte hij 199 doelpunten voor Manchester United.

Matts Busby en The Busby Babes copy.jpg
Matt Busby en de Busby Banes


In 1957 werd hij ManU kampioen en mocht hij in het daaropvolgende seizoen deelnemen aan de Euopabeker voor Landskampioen. In de kwartfinales nam Manchester United het op tegen Rode Ster Belgrado. Na een 2-1 zege in de heenmatch, waarin Charlton de gelijmaker scoorde, volgde de verlaatsing naar Belgrado voor de terugmatch op 5 februari 1958. De wedstrijd eindigde op een 3-3 gelijkspel met twee doelpunten van Bobby Charlton. Een dag later, op 6 februari 1958, ontsnapte Bobby Charlton aan de dood bij de vliegramp van München waarbij acht spelers van Manchester United om het leven kwamen op de terugvlucht van Belgrado via München.

 

De resten van de  Airspeed Ambassador na de crash.jpg
De resten van de  Airspeed Ambassador na de crash


Charlton werd met stoel en al uit het vliegtuig geslingerd. Doelman Harry Gregg dacht eerst dat hij was overleden maar wist Charlton toch in veiligheid te brengen. Charlton was zwaargewond, maar was de eerste van de overlevenden die het ziekenhuis kon verlaten.

 

Bobby Charlton in het ziekenhuis na het vliegtuigongeval.jpg
Bobby Charlton in het ziekenhuis na het vliegtuigongeval

 

Van de spelers die de ramp overleefden zijn naast Bobby Charlton alleen nog Bill Foulkes (80), Harry Gregg (79) en Kenny Morgans (73) in leven

Op 19 april 1958, iets meer dan twee maanden na zijn vliegtuigongeluk, maakte Bobby Charlton zijn debuut bij de nationale ploeg in een uitwedstrijd in Schotland waarin hij ook zijn eerste internationale goal maakte. Tot 1970 zou hij 106 keer voor Engeland spelen en in totaal 49 doelpunten maken. Hij staat daarmee op de vierde plaats na Peter Shilton (125 caps tussen 1970 en 1990), David Beckham (115 caps tussen 1996 en 2009) en Bobby Moore (108 caps tussen 1962 en 1973).
In 1965 en 1967 werd hij met Manchester United zijn tweede en derde landstitel.
Op 30 juli 1966 stond hij samen met zijn broer Jack Charlton met Engeland voor eigen volk in de finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen West-Duitsland. Engeland won de finale na een legendarisch en tot op heden fel bediscussieerd doelpunt van Geoff Hurst en Bobby en Jack Charlton werden de eerste broers die wereldkampioen voetbal werden.

 

lan Ball, Bobby Charlton en Bobby Moore met de wereldbeker 1966.jpg
lan Ball, Bobby Charlton en Bobby Moore met de wereldbeker 1966Twee jaar later, in 1968, en tien jaar na het drama van München, haalde Bobby Charlton met Manchester United eindelijk de Europa Cup-finale, in het Engelse Wembley-stadion. Tegen het Benfica van Eusébio werd met 4-1 gewonnen. Charlton scoorde tweemaal. Na afloop van de wedstrijd volgde een emotionele omhelzing met zijn voormalige coach Busby, die in München nog zwaarder gewond was geraakt dan hij.

Bobby Charlton met de Europebeker voor Landskampioen in 1968.jpg
Bobby Charlton met de Europebeker voor Landskampioen in 1968Bobby Charlton werd in 1994 in de adelstand verheven en gaat sindsdien door het leven als Sir Robert Charlton.

25-01-12

25 januari is een dag waarop grote voetballers worden geboren!


25 januari is een dag waarop grote voetballers worden geboren! Dat is het enige besluit dat je kan trekken wanneer je de lijst bekijkt van voetballers die vandaag jarig zijn:

Zo wordt vandaag, woensdag 25 januari 2012, de op 25 januari 1942 in Lourenço Marques (nu de hoofdstad Maputo) in de toenmalige Portugese kolonie Mozambique geboren Portugese voetballer, Eusébio 70 jaar! Proficiat!
Dit Portugees voetbalicoon kreeg de bijnaam "Pantera Negra" ("De zwarte panter") of "Pérola Negra" ("De zwarte parel").
Eusébio speelde van 1960 tot 1975 voor Benfica. In 313 wedstrijden scoorde hij 319 doelpunten. Bovendien won hij met Benfica elf titels, vijf bekers en de Europa Cup I (1962), werd hij drie keer vicekampioen, was hij vier keer verliezend finalist van de Beker van Portugal en verloor hij drie finales van de Europa Cup I (1963, 1965 en 1968). In 1965 werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar, in 1970 en 1973 tot Portugees voetballer van het jaar en in 1968 en 1973 was hij de eerste winnaar van de Portugese Gouden Schoen. Tussen 1964 en 1973 werd hij zeven maal topschutter van de Portugese competitie en tweemaal werd hij zelfs Europees topschutter (1968 en 1973) met respectievelijk 42 en 40 doelpunten.
Eusébio speelde tussen 1961 en 1973 64 wedstrijden voor Portugal waarin hij 41 maal scoorde. Daarmee was hij tot 12 oktober 2005 topschutter van het Portugese elftal. Toen haalde Pauleta hem in.
Op de wereldbeker voetbal in 1966 in Engeland eindigde hij met Portugal op de derde plaats na 2-1 winst (doelpunten van Eusébio en Torres) tegen de Sovjet-Unie. In de halve finales verloor Portugal met 2-1 tegen gastland en latere wereldkampioen Engeland. Eusébio maakte het enige Portugese doelpunt. In de kwart finale scoorde Eusébio vier van de vijf doelpunten tegen Noord-Korea en in de groepsfase scoorde hij twee van de drie doelpunten tegen het Brazilië van Pelé, Jairzinho, Gérson en Tostão dat vier jaar later de wereldbeker zouden winnen. Met negen doelpunten werd Eusébio topschutter van het tornooi voor spelers als Franz Beckenbauer en Bobby Charlton.

Eusébio.jpg
Eusébio

 

Nog vandaag, woensdag 25 januari 2012, wordt de op 25 januari 1947 in Belo Horizonte als Eduardo Gonçalves de Andrade geboren Braziliaanse voetballer, Tostão 65 jaar! Proficiat!
Vaak werd hij "de Witte Pelé" genoemd. Bij Brazilië maakte hij samen met Pelé, Jairzinho, Gérson en Rivelino deel uit van de "famous five" die in 1970 wereldkampioen werden. Tostão scoorde in die eindronde zijn twee enige doelpunten in de kwartfinale tegen Peru. Tostão had vier jaar eerder bij Brazilië gedebuteerd in de wereldbeker van 1966 maar toen werd het land nog door o.a. het Portugal van de hierboven al vermelde Eusébio uit de kwartfinales van de wereldbeker gehouden. In totaal speelde hij tussen 1966 en 1972 54x voor Brazilië en scoorde 32 doelpunten.
Op 19 juli 1966 stonden Eusébio en Tostão, onze twee eerste jarigen van vandaag, op Goodison Park in Liverpool tegenover elkaar op het wereldkampioenschap voetbal van 1966 tijdens de groepswedstrijd tussen Portugal en Brazilië. Zoals hierboven al gedeeltelijk vermeld won Portugal met 3-1 en konden de Brazilianen hierdoor hun koffers maken.

Tostão.jpg
Tostão

 

Nog vandaag, woensdag 25 januari 2012, wordt de op 25 januari 1934 geboren Belgische voetballer, Roland Storme 78 jaar! Proficiat! Storme won in 1958 tot verrassing van velen de vijfde uitreiking van de Gouden Schoen. Hij speelde toen al sinds 1954 voor AA Gent. In 1960 verhuisde hij naar Club Brugge. Hij speelde 10 keer voor de Nationale Ploeg.

roland storme.jpg
Roland Storme

 

Nog vandaag, woensdag 25 januari 2012, wordt de op 25 januari 1962 in Schaarbeek geboren Belgische voetballer, Georges Grün 50 jaar! Proficiat!
Grün begon zijn actieve loopbaan bij Anderlecht waarmee hij tussen 1983 en 1990 drie titels en twee landsbekers won. In 1990 vertrok hij naar AC Parma, waarmee hij in 1992 de Coppa Italia won en in 1993 de Europese Beker voor Bekerwinnaars op Wembley tegen RFC Antwerp. Hij bleef tot 1994 in Italië om daarna nog voor twee seizoenen terug te keren naar Anderlecht. In totaal won hij met de Brusselse ploeg drie landstitels.
Tussen 1984 en 1995 speelde Grün 77 wedstrijden voor het Belgisch elftal, waarin hij zesmaal scoorde. Hij scoorde al in zijn debuut op 13 juni 1984 in de openingswedstrijd van België op het EK voetbal 1984 tegen Joegoslavië de 2-0 nadat Erwin Vandenbergh de Belgen al op 1-0 had gezet.
Een van Grün's zes doelpunten voor de Rode Duivels was de goal zes minuten voor tijd in de WK kwalificatiewedstrijd, op 20 november 1985 tegen Nederland in de Rotterdamse Kuip. Grün was net na de aftrap in de tweede helft ingevallen om de bij de rust ingevallen boomlange debuterende spits John van Loen, de vrees voor België, uit de wedstrijd te houden. Grün won elke kopbalduel en hield Van Loen uit de match. Op het einde van de wedstrijd ging Grün mee in de aanval, en bij een voorzet van Gerets slaagde hij erin, in een duel met Van Loen nota bene, de bal voorbij de sterk keepende Hans van Breukelen te koppen. België verloor die wedstrijd met 2-1, maar door de goal van Grün wisten de Rode Duivels zich te plaatsen voor het WK, ten koste van Oranje. De heenwedstrijd was namelijk met 1-0 gewonnen. De 2-1 van Grün werd verkozen tot belangrijkste doelpunt ooit van de Rode Duivels. Het commentaar van Rik De Saedeleer geeft het doelpunt hierboven nog een extra surplus.
Nederland - België, 20 november 1985

 

Nog vandaag, woensdag 25 januari 2012, wordt de op 25 januari 1967 in Gassin geboren Franse voetballer, David Ginola 45 jaar! Proficiat!
Tussen 1992 en 1995 speelde hij voor Paris Saint-Germain en werd er in 1994 Frans kampioenschap, in 1993 en 1995 winnaar van de Franse beker en in 1995 winnaar van de Coupe de la Ligue.
Ginola had in 1995 al 16 maal voor de Franse nationale ploeg gespeeld toen hij op 17 november 1993 in de laatste wedstrijd in het kwalificatietornooi voor het wereldkampioenschap voetbal van 1994 meespeelde. Tot vlak voor het einde stond Frankrijk thuis 1-1 gelijk tegen Bulgarije, voldoende voor de kwalificatie. In de laatste minuut scoorde Bulgarije het winnende doelpunt nadat een lang schot van Ginola werd onderschept. Ginola haalde hij zich de woede van nogal wat Franse voetbalfans op de hals en zou nooit meer voor Frankrijk spelen. Om zijn carrière te redden week hij uit naar Engeland. Tussen 1995 en 1997 speelde hij voor Newcastle United en eindigde tweemaal na elkaar als tweede in de Premier League, tussen 1997 en 2000 voor Tottenham Hotspur waar hij in 1999 de League Cup won, tussen 2000 en 2002 voor Aston Villa en in 2002 voor Everton.

David Ginola.jpg
David Ginola

 

Nog vandaag, woensdag 25 januari 2012, wordt de op 25 januari 1980 in Terrassa geboren Spaanse profvoetballer, Xavi Hernández 32 jaar! Proficiat!
Xavi speelde sinds zijn debuut in 1998 alleen maar voor FC Barcelona. Hij zit ondertussen al aan meer dan 400 wedstrijden voor de Cataleense club. Met FC Barcelona werd hij zes maal Spaans kampioen, won hij in 2009 de Spaanse Beker en won hij driemaal de Champions League (2006, 2009 en 2011). Vanavond hoopt hij op het veld te staan in de terugmatch van de kwartfinale voor de Copa del Rey tegen Real Madrid!
Sinds 2000 speelde hij ook al 107 keer voor de Spaanse nationale ploeg en scoorde 10 doelpunten. Hij was er bij op de wereldbekers van 2002, 2006 en 2010 en de Europese Kampioenschappen van 2004 en 2008.
Tijdens de finale van het voetbaltornooi op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney verloor hij met Spanje de finale tegen Kameroen na het nemen van strafschoppen, ondanks het feit dat Xafi al in de tweede minuut voor Spanje de score had geopend. Hij zette ook de eerste strafschop om.
Op het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan werd hij met Spanje in de kwartfinales na het nemen van penalty’s uitgeschakeld door het Zuid-Korea van Guus Hidding, op het EK van 2004 in Portugal geraakte hij met Spanje niet verder dan de groepsfase na een gelijkspel tegen de latere winnaar Griekenland en een nederlaag tegen buur -en gastland en latere finalist Portugal en op het WK van 2006 in Duitsland werd Spanje in de achtste finales uitgeschakeld door Frankrijk.
Op het Europees Kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland werd hij met Spanje Europees kampioen door in de finale Duitsland te verslaan. Hij scoorde slechts één maal maar werd wel uitgeroepen tot Speler van het Tornooi.
Twee jaar later werd hij tijdens de Wereldbeker in Zuid-Afrika met Spanje wereldkampioen na een 0-1 zegen tegen Nederland in de finale! Door zijn vlijmscherpe passes en assists leverde hij een grote bijdrage tot de Spaanse wereldtitel. Xavi is samen met Tostão de tweede winnaar van een wereldbeker voetbal die vandaag jarig is!

Xavi Hernández.jpg
Xavi

 

En tenslotte wordt vandaag, woensdag 25 januari 2012, de op 25 januari 1984 in São Vicente als Robson de Souza geboren Braziliaanse voetballer, Robinho 28 jaar! Proficiat!
Robinho speelde tussen 2005 en 2008 voor Real Madrid 101 competitieduels waarin hij 25 keer scoorde. In 2007 en 2008 werd hij met de Madrilenen Spaans landskampioen. Vervolgens tekende hij een vierjarig contract bij Manchester City. Sinds 2010 speelt hij voor AC Milan en werd er vorig jaar Italiaans kampioen.
In de 1/8 finales van de Wereldbeker voetbal 2010 maakte Robinho één van de drie Brazilaanse doelpunten tegen Chili. Hij scoorde ook het enige Braziliaanse doelpunt in de kwartfinale tegen Nederland die met 2-1 werd verloren.

Robinho.jpg
Robinho

15:36 Gepost door dutje in voetbal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-11

De Engelse voetbalspeler Geoff Hurst wordt Vandaag 70 jaar!

Vandaag, 8 december 2011, wordt de op 8 december 1941 in Ashton-under-Lyne, Lancashire geboren Engelse voetbalspeler, Geoff Hurst, 70 jaar! Proficiat!
Geoff Hurst ging tijdens de finale van de wereldbeker voetbal op 30 juli 1966 in het Londense Wembleystadion de geschiedenis is als de maker van één van de meest beroemde en omstreden doelpunten uit de voetbalgeschiedenis. Eerst had hij, na een vroeg doelpunt van de Duitser Helmut Haller, in de 18' al de gelijkmaker binnen getrapt voor Engeland waarna zijn ploegmaat Martin Peters op 12' van het einde Engeland op voorsprong had geschoten. Maar op één minuut van het einde maakte de Duitser Wolfgang Weber (nu 67 jaar) alsnog de gelijkmaker zodat er verlengingen werden afgedwongen. Daarin scoorde Hurst in de elfde minuut zijn legendarisch doelpunt. Hij schoot een voorzet van Alan Ball tegen de onderkant van de lat, waarna deze achter, op of vóór de doellijn de grond raakte. De scheids- en grensrechter vonden het eerste, televisiebeelden lijken het tweede te suggereren, en iedereen in Duitsland meent het laatste. Hoe dan ook: 3-2 voor Engeland. En in de laatste seconden van de wedstrijd, toen er al feestvierende fans op het gras van Wembley liepen ("Some people are on the pitch. They think it's all over ..."), maakte hij er nog 4-2 van ("It is now!"). Tot de dag van vandaag is Hurst de enige speler die driemaal scoorde in een WK-finale.


Van die legendarische Engelse ploeg zijn de volgende spelers nog in leven:
Ray Wilson (76)
Jack Charlton (76)
Bobby Charlton (74)
Gordon Banks (73)
Roger Hunt (73)
George Cohen (72)
Geoffrey Hurst (70)
Nobby Stiles (69)
Martin Peters (68)

Coach Alf Ramsey overleed op 28 april 1999 op 79-jarige leeftijd. Bobby Moore overleed op 24 februari 1993 op 51-jarige leeftijd en Alan Ball op 25 april 2007. Hij was 61 jaar.