06-03-13

Woensdag 6 maart 2013: 50 jaar geleden was het Anderlecht-Dundee

Op woensdag 6 maart 1963, vandaag precies 50 jaar geleden, speelde Anderlecht thuis zijn heenmatch in de kwartfinales van de Europabeker voor Landskampioenen tegen het Schotse Dundee.

Anderlecht was onder de Franse trainer Pierre Sinibaldi aan een sterke Europese campagne bezig. In de voorronde had paars-wit niemand minder dan het grote Real Madrid uitgeschakeld. De Brusselaars waren in september 1962 in het Madrileense Santiago Bernabéu Stadium 3-3 gelijk gaan spelen tegen de ploeg van o.a. Alfredo Di Stéfano en Francisco Gento. Anderlecht had dankzij doelpunten van Jef Jurion en Jean-Pierre Janssens een 2-0 achterstand rechtgezet. In de 68’ scoorde de legendarische Di Stéfano de 3-2 maar op 10’ van het einde maakte Jacky Stockman gelijk.
In de terugmatch won Anderlecht met 1-0 van Real Madrid dankzij opnieuw een doelpunt van Jef Jurion.
Op 24 oktober 1962 moest Anderlecht voor de eerste ronde van EC1 naar Bulgarije voor de heenmatch bij Rode Ster Belgrado. Jef Jurion maakte niet alleen de gelijkmaker maar trapte Anderlecht zelfs op voorsprong. Op 5’ van het einde maakte Dimitar Yakimov de 2-2 gelijkmaker.
Bij de terugmatch in Brussel zorgde Martin Lippens met twee penaltydoelpunten voor de kwlaificatie voor de kwartfinales.

Jef Jurion.jpg
Jef Jurion


De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen die woensdagavond 50 jaar geleden. Maar Anderlecht werd door de Schotten weggespeeld en moest met een 1-4 thuisnederlaag teleurgesteld afdruipen. De tegengoal op strafschop van Martin Lippens was maar een schrale toost.

Anderlecht - Dundee 1.jpg

Anderlecht - Dundee 2.jpg

Anderlecht - Dundee foto.jpg


Misschien zat de vriendschappelijke interland van drie dagen eerder in Nederland daar voor iets tussen? De Rode Duivels wonnen er onder toenmalig bondscoach Constant Vanden Stock vrij makkelijk met slechts 0-1 maar dat acht van de elf Belgen spelers van Anderlecht waren (Georges Heylens, Jean Cornelis, Pierre Hanon, Laurent Verbiest, Martin Lippens, Jacques Stockman, Paul Van Himst en Wilfried Puis) zal de ploeg drie dagen later zeker geen goed gedaan hebben.


Zou Anderlecht dit een week later in het Dens Park Stadion van Dundee kunnen rechtzetten?

De vraag is in hoeverre nogal wat mensen die avond enig leedvermaak hadden met de zware nederlaag van de Brusselaars. Anderlecht had namelijk op de valreep beslist dat de match in België niet rechtstreeks op TV mocht komen en dit in tegenstelling tot eerdere afspraken. Blijkbaar had BRT te vroeg aangekondigd dat de Cupmatch op TV zou worden uitgezonden waardoor Anderlecht vreesde voor minder inkomsten uit toegangskaartjes.
In het buitenland kwam de wedstrijd opverigens wel rechtstreeks op de buis.

Anderlecht - Dundee niet op TV.jpg

De commentaren zijn gesloten.