24-02-13

Zondag 24 februari 2013: 50 jaar geleden won Tiny Lund de 500 mijlen van Daytona

Op zondag 24 februari 1963, vandaag precies 50 jaar geleden, werd voor de vijfde keer de Daytona 500 Miles voor stock-cars gereden. De overwinning ging naar de toen 33-jarige Amerikaan Tiny Lund in een Ford 63 van het team van de de Wood Brothers.

tiny_lund_h1.jpg
Tiny Lund

Zijn overwinning was op zijn minst merkwaardig omdat hij enkele weken voor de race niet eens een wagen had om deel te nemen. Het was namelijk de bedoeling dat zijn vriend Marvin Panch met die wagen zou rijden. Maar op 14 februari 1963 raakte Panch gewond tijdens een testrit met een experimentele Maserati-Ford. Lund slaagde erin om Panch uit zijn brandende wagen te redden. Hiervoor kreeg hij de Carnegie Medal of Honor. In het hospitaal vroeg de verbrande Panch aan Lund om hem in het team van de Wood Brothers te vervangen voor de 500 mijlen van Daytona.
Lund behaalde uiteindelijk de overwinning dankzij een uitgekiende racestrategie van zijn team die probeerden om één pitstop minder te maken dan de andere deelnemers.

TinyLund1963WoodBrothers.jpg
De winnende wagen

Tiny Lund wins Daytona 500.jpg

Op 10 ronden van het einde passeerde Fred Lorenzen de leidende Lunt maar verloor die leidersplaats toen hij alsnog moest gaan bijtanken. De volgende die Lund passeerde was Ned Jarrett, de vader van Dale Jarrett. Maar ook hij moest op de valreep gaan bijtanken. Lund kreeg de leiding terug in de schoot geworpen. In de laatste ronde geraakte ook hij door zijn benzinevoorraad maar was dicht genoeg bij de finishlijn om al uitbollend na drie uur en 17 minuten toch zijn eerste en enige Daytona 500 zege op zak te kunnen steken.


Tiny Lund kwam op 17 augustus 1975 tijdens de Talladega 500 om het leven toen hij na een aanrijding met J.D. McDuffie in de flank werd aangereden door Rookie Terry Link. Lund’s Dodge en Link's Pontiac vlogen in brand. Twee toeschouwers sprongen over de omheining en slaagden er met de hulp van rijder Walter Ballard in om Link uit zijn wagen te halen. Voor Lund kwam alle hulp te laat. Hij was 45 jaar.

De commentaren zijn gesloten.