03-02-13

Zondag 3 februari 1963: Albert Van Damme wordt Belgisch kampioen veldrijden

 

Vandaag precies 50 jaar geleden, op zondag 3 februari 1963, werd Albert Van Damme in Gavere Belgisch kampioen veldrijden.

Berten Van Damme.jpgAlbert Van Damme na het behalen van de Belgische titel

Het was zijn eerste nationale titel. Later zou De Leeuw van Laarne nog vijfmaal nationaal kampioen worden (1965, 1966, 1968, 1970 en 1973).

BK veldrijden.jpg

Zijn broer Daniël eindigde in Gavere als zesde. Roger De Clercq, de broer van René De Clercq en oom van Mario De Clercq, staakte de strijd.

EEN MILICIEN SLAAT OP HOL

Het park rond kasteel Grenier in Gavere lag er idyllisch besneeuwd bij, maar bleek voor nogal wat deelnemers een verraderlijke valkuil. De omloop werd omgetoverd tot een ijspiste waarop alleen de behendigste crossers zich overeind konden houden. Tot die acrobaten behoorde al jaren de spichtige Roger De Clercq, die van bij de start de gashendel helemaal opendraaide. Alleen Albert Van Damme kon de kampioen van 1960 en 1962 van antwoord dienen. De oudere De Clercq schudde zijn jonge concurrent in de tweede ronde van zich af, maar niet ver genoeg. Half koers raapte de Laarenaar zijn grootste concurrent voor de titel op. De Clerck klampte nog wel aan, maar viel en gaf gedemoraliseerd op. De weg naar zijn eerste titel lag breed open voor Van Damme, want wie r nog niet de brui aan had gegeven of was gedubbeld, volgde op minuten. Een leuk detail: Van Damme vervulde op dat moment zijn legerdienst in de luchtmachtkazerne die in het kasteeldomein was gevestigd. Jan Matheussen strandde als tweede, Pierre Kumps aIs derde. Op de zevende plaats dook de naam van een nieuwe rijzende ster op: Erik De Vlaeminck, nog een dikke maand van zijn achttiende verjaardag verwijderd. Een andere ster viel definitief. Firmin Van Kerrebroeck, jaren autoritair aan het bewind, verliet de wedstrijd in de zevende ronde via het achterpoortje. De nieuwe kampioen en zijn ploegmaats bezorgden Koninklijke Gentse Velosport een nieuwe interclubzege.

 

In 1974 zou Berten in het Spaanse Vera de Bidasoa wereldkampioen worden. Eerder was hij in Zolder (1970) en Apeldoorn (1971) al tweemaal als tweede geëindigd. Van Damme bleeft actief tot op zijn 38ste. In 1976 en 1977 eindigde hij nog als tweede in het Belgisch kampioenschap. Hij is nu 72 jaar.


Foto & wedstrijdverslag: "Van Thys tot Nys" (Luc Lamon en Mark Van Hamme)

 

 

17:46 Gepost door dutje in wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veldrijden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.