28-01-13

maandag 28 januari 2013: 75 jaar geleden verongelukte de Duitse autocoureur Bernd Rosemeyer

 

Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat op 28 januari 1938 de Duitse autocoureur Bernd Rosemeyer op slechts 28-jarige leeftijd iets ten zuiden van Frankfurt bij een poging het snelheidsrecord te breken om het leven kwam.

 

bernd.jpg


Rosemeyer werd geboren op 14 oktober 1909 in Lingen.

Samen met Rudolf Caracciola, Hans Stuck, Hermann Lang, Manfred von Brauchitsch en Rudolf Hasse behoorde hij tot die legendarische generatie Duitse piloten die op de vooroorlogse autocircuits furore maakten in hun zware Mercedessen en Auto Unions. Zo won hij tweemaal de ADAC Eifelrennen en werd hij in 1936 Europees Kampioen na overwinningen in de Grote Prijzen van Duitsland, Zwitserland en Italië.


Op 13 juli 1936 trouwde hij met Elly Beinhorn, een zeer avontuurlijk aangelegde Duitse pilote die al verschillende lange-afstandsvluchten op haar naam had staan. Zo was zij de tweede vrouw die solo van Europa naar Australië vloog.

 

Elly Beinhorn.jpg

In die periode waren zij hét glamourkoppel bij uitstek, de David en Victoria Beckham van hun tijd.

 

Bernd and Elly.jpg

In november 1937 werd hun zoon Bernd Jr. geboren.

 

Bernd Sr. and Jr..jpg

Tien weken na zijn geboorte kwam zijn vader om het leven bij een poging om in zijn Auto Union op de autosnelweg Frankfurt-Darmstadt het wereldsnelheidsrecord op de gewone weg te verbreken.

last image of Bernd Rosemeyer.jpg

The remnants of Bernds car after the crash.jpg

De ongeluksplek.jpg

De weersomstandigheden om het record te breken waren niet optimaal. Zo was er teveel wind. Maar omdat zijn grote rivaal en Mercedesrijder Rudolf Caracciola eerder op dag het snelheidsrecord op 432.7km/u had gebracht, wou Rosemeyer van geen uitstel weten en zo snel mogelijk het record terug in handen van Auto Union krijgen.

 

Het ongeluk van Rosemeyer.jpg

 

Caracciola.jpg

 

Rosemeyers dodenrit copy.jpg

 

 

Ook Rosemeyer ging heen copy.jpg

Het zou een windvlaag zijn die Bernd Rosemeyer aan een snelheid van zo’n 400km/u de controle over zijn auto deed verliezen met de gekende dodelijke afloop als gevolg.

 

herinnering langs de autosnelweg copy.jpg

 

herinnering langs de autosnelweg2 copy.jpg

Als uithangbord van Nazi-Duitsland kreeg hij op 1 februari 1938 een staatsbegrafenis en waren er rouwbetuigingen van de führer himself.

 

De begrafenis.jpg

Zijn  graf bevindt zich op het  Waldfriedhof Dahlem in Berlijn.

 

Graf.jpg

Bernd Jr. werd orthopedist en woont tegenwoordig in München.

 

Rosemeyer jr.jpg

Elly Beinhorn overleed op 28 november 2007. Zij werd 100 jaar.

16:11 Gepost door dutje in autosport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |