11-06-12

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat de Zweedse autocoureur Joakim "Jo" Bonnier verongelukte.

Vandaag, maandag 11 juni 2012, is het precies 40 jaar geleden dat op zondag 11 juni 1972 de op 31 januari 1930 in Stockholm geboren Zweedse autocoureur Joakim "Jo" Bonnier op slechts 42-jarige leeftijd tijdens de 24 uren van Le Mans om het leven kwam.
Bonnier nam tussen 1956 en 1971 deel aan 108 Grote Prijzen Formule 1 maar kon slechts één maal winnen, de Grand Prix van Nederland in 1959.
Bonnier overleefde 16 van de meest dodelijke jaren uit de Formule 1-geschiedenis maar liet tenslotte het leven in een sportwagenrace. Dit droeg er mede toe bij dat Formule 1-piloten zich meer en meer alleen op Formule 1 gingen concentreren en niet langer deelnamen aan andere wedstrijden.

Vandaag, maandag 11 juni 2012, wordt de op 11 juni 1928 in Weissach geboren de Duitse autocoureur Herbert Linge 84 jaar! Proficiat!
Linge nam in 1969 deel aan de 24 uren van Le Mans. Alhoewel, eerst zou hij niet deelnemen, dan ineens wel maar uiteindelijk zou hij toch nooit in de race meerijden.
John Woolfe, een zgn. "gentleman driver", zou samen met zijn landgenoot Digby Martland, met een zelf gekochte Porsche 917 deelnemen aan de 24 uren van Le Mans. De Porsche 917 was een zeer krachtige wagen maar bijzonder moeilijk om te besturen. Nadat Martland tijdens de kwalificatieritten aan hoge snelheid op de rechte lijn van Hunaudières was geslipt en 360° in het ronde was gegaan, gelukkig zonder iets te raken, reed hij de wagen terug naar de pits en sprak tegen zijn co-piloot de legendarische woorden: "Thank you very much John. I have now retired from motor racing".
John Woolfe moest op zoek naar een nieuwe co-piloot en vond die in de meer ervaren en vandaag jarige Herbert Linge. Nadat de Duitse piloot Kurt Ahrens de wagen op een verdienstelijke negende startplaats wist te plaatsen nam John Woolfe himself de start van de race.
In die tijd bestond nog de traditionele Le Mans start: de rijders namen plaats tegenover hun wagen aan de andere kant van de baan, liepen nadat het startsein werd gegeven zo snel mogelijk de baan over, sprongen in hun wagens en vertrokken. Om de tijd te winnen maakten velen hun veiligheidsgordel niet vast. Zo ook John Woolfe. Net voor het einde van de eerste ronde crashte hij zijn Porsche 917 in de snelle Maison Blanche bocht. Woolfe werd uit de wagen geslingerd en overleed aan zijn verwondingen onderweg naar het ziekenhuis.
Het jaar daarop werd deze manier van starten niet meer toegepast. Herbert Linge zou nog eenmaal deelnemen aan de 24 uren van Le Mans, het jaar daarop als double van de Amerikaanse filmster Steve McQueen die toen zijn film "Le Mans" opnam.

En nog vandaag wordt de op 11 juni 1939 in het Schotse Milton geboren drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart 73 jaar! Proficiat! Stewart is na Jack Brabham (86) en John Surtees (78) de oudst nog levende wereldkampioen Formule 1.

21:21 Gepost door dutje in autosport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.