26-04-12

De Franse autocoureur Jean-Pierre Beltoise wordt 75 jaar! Proficiat!

Vandaag, donderdag 26 april 2012, wordt de op 26 april 1937 in Parijs geboren Franse autocoureur, Jean-Pierre Beltoise 75 jaar! Proficiat!

beltoise.jpg
Jean-Pierre Beltoise


In 1968 werd Beltoise Europees Kampioen Formule 2. Hij nam tussen 1967 en 1974 deel aan 84 Grote Prijzen Formule 1.
Begin 1971 was Beltoise betrokken bij het fatale ongeluk van Ignazio Giunti tijdens de 1000 kilometer van Buenos Aires. Beltoise had geen benzine meer en duwde zijn auto terug naar de pits toen hij werd aangereden door Giunti die bij de crash om het leven kwam. De racelicentie van Beltoise werd ingetrokken en de Fransman miste een groot deel van het seizoen.Zijn eerste en enige Grand Prix won hij op 14 mei 1972 na een compleet verregende Grand Prix van Monaco die hij domineerde in zijn oncompetitieve BRM. Hij ging er Jacky Ickx, Emerson Fittipaldi en Jackie Stewart vooraf.
Zijn Formule 1-carrière eindigde na de Grote Prijs van Canada van 1974.
Later won hij nog twee keer het Frans Touringcar-kampioenschap.
Jean-Pierre's vrouw Jacqueline was de jongere zus van de betreurde François Cevert. Beltoise nam ook deel aan die gedenkwaardige Grote Prijs van de Verenigde Staten van 1973. Maar in tegenstelling tot Cevert's ploegmaat Stewart nam Beltoise wel de start van de race.

Beltoise en Cevert.jpg
Beltoise en Cevert


Jean-Pierre Beltoise's zonen Anthony en Julien Beltoise zijn tot op vandaag ook actief als autocoureur. Toen haar broer verongelukte was Jacqueline Beltoise-Cevert trouwens zwanger van Julien.


Op diezelfde 26 april 1937 werd in Atlanta, Georgia, Gus Hutchison geboren. Ook Hutchison werd actief in het autosportwereldje.

Gus Hutchison.jpg
Gus Hutchison tijdens zijn enige Grote Prijs Formule 1


De wegen van beide jarigen kruisten elkaar toen Hutchison op 4 oktober 1970 deelnam aan de Grote Prijs van de Verenigde Staten op het circuit van Watkins Glen met een door hemzelf aangekochte Brabham BT26. Hutchison kwalificeerder zich als 22e waarmee hij meer gevestigde namen zoals Jo Siffert, Jo Bonnier, Pete Lovely en Andrea de Adamich het nakijken gaf. In de race moest hij na 21 ronden de strijd staken met een bezinelek. Zes ronden later moest ook Jean-Pierre Beltoise in zijn Matra opgeven. Voor Hutchison zou het bij dit ene optreden in de Formule 1 blijven. Later trad hij nog aan in Formule 5000 races, een categorie waarvoor vanaf 1968 tot het begin van de jaren '80 op verschillende plaatsen kampioenschappen werden georganiseerd.

En vandaag viert ook hij dus zijn 75ste verjaardag. Proficiat!

09:37 Gepost door dutje in autosport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.