22-09-11

25 jaar geleden overleed Abdel-Kader Zaaf. Bernard Gauthier wordt 87 jaar!

Vandaag, donderdag 22 september 2011, is het precies 25 jaar geleden dat op 22 september 1986 in Algiers de op 28 januari 1917 in Chibli geboren Algerijns wielrenner Abdel-Kader Zaaf op 39-jarige leeftijd overleed.

 Abdel-Kader Zaaf - portret.jpgAbdel-Kader Zaaf 

 

Abdel-Kader Zaaf nam vier maal deel aan de Ronde van Frankrijk (1948, 1950, 1951 en 1952) maar het was in de Tour van 1950, toen Algerije overigens nog een kolonie van Frankrijk was, dat hij wereldfaam vergaarde. Hij maakte dat jaar deel uit van de ploeg Afrique du Nord, bestaande uit Algerijnse en Marokkaanse wielrenners. In de dertiende etappe, van Perpignan naar Nîmes, op donderdag 27 juli moesten de renners niet alleen vechten tegen de kilometers en elkaar, maar ook tegen een verstikkende hitte van 40 graden Celsius. Abdel-Kader Zaaf ging samen met zijn landgenoot Marcel Molines op 200 kilometer voor de meet in de aanval. Vanwege de grote hitte en de riante voorsprong stopte Zaaf om zijn dorst te stillen en nam een drinkbus aan van een toeschouwer langs de weg. Daarin zat echter wijn. Zaaf stapte weer op zijn fiets en dronken vervolgde hij, al zigzaggend, zijn weg, waarna hij afstapte om onder een boom zijn roes uit te slapen. Zaaf werd wakker gemaakt door tourvolgers en vervolgde zijn weg, maar wel in de verkeerde richting. Het peloton zou hij echter niet tegenkomen, want nadat hij voor een tweede keer was afgestapt, werd hij voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht. Molines won de etappe, maar Zaaf had zijn wereldfaam als wielrenner verworven. De legende wil dat hij de volgende dag uit het ziekenhuis ontsnapte, zich aansloot bij het peloton aan de start, maar door de tourleiding uit de koers werd gehaald. Na de Tour werd hij uitgenodigd voor tientallen criteriums in West-Europa.

 

 

Abdel-Kader Zaaf.jpg
Abdel-Kader Zaaf in de Ronde van Frankrijk van 1950 

 

Marcel Molines, die samen met Abdel-Kader Zaaf, in de ontsnapping was gegaan won uiteindelijk wel die legendarische rit. Van de voorsprong van maximaal twintig minuten hield hij er aan de aankomst nog vier over. Molines is nog steeds in leven. Hij is nu 82 jaar.

 

Marcel Molines.jpgMarcel Molines

 

Het jaar erop was het enige jaar dat Abdel-Kader Zaaf de Ronde zou uitrijden. Hij werd 66e en laatste.

 

In 1948 was Zaaf bij zijn eerste Ronde van Frankrijk ingelijfd bij de regionale ploeg Sud-Est met daarin onder meer ook Bernard Gauthier.

 

Het is precies die Bernard Gauthier die -geboren op 22 september 1924 in Beaumont-Monteu, regio Rhône-Alpes - vandaag 87 jaar wordt! Proficiat!

 

 

Bernard Gauthier.jpg
Bernard Gauthier

Gauthier was professioneel wielrenner van 1947 tot 1961. Als jongeman werd Bernard Gauthier in de oorlog opgepakt door de Gestapo en op transport naar Buchenwald verbannen, maar hij wist te ontkomen door van de trein te springen en dook onder.

Gauthier won vier maal Bordeaux-Parijs (1951, 1954, 1956 en 1957) en was hiermee jarenlang recordhouder, tot dit werd verbeterd door Herman Van Springel toen die in 1978 zijn vijfde van in totaal zeven overwinningen boekte in de marathonklassieker. In het peloton droeg Gauthier als bijnaam “Coeur de lion” (“Leeuwenhart”) om reden van zijn grote wilskracht. Later, na zijn vier overwinningen in Bordeaux-Parijs werd hij “Monsieur Bordeaux-Paris” genoemd, een titel die nu op naam van Herman Van Springel staat.

In de Ronde van Frankrijk van 1948 won Gauthier een etappe, in de Tour van 1950, waarvan hierboven al sprake, droeg hij zeven dagen de gele trui. In 1951 werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen achter de Italiaan Fiorenzo Magni, in 1953 derde achter de Nederlander Wim “mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep” van Est en Désiré Keteleer.In 1955 werd hij tweede in Milaan-San Remo achter onze landgenoot Germain Derycke. In 1951 en 1956 werd hij tweede in Parijs-Brussel. In dat laatste jaar werd hij ook kampioen van Frankrijk.

13:24 Gepost door dutje in wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-11

Kenneth McAlpine wordt 91 jaar!

weet dat vandaag, 21 september 2011, de op 21 september 1920 in Cobham, Surrey, geboren Engelse autocoureur,  Kenneth McAlpine,  91 jaar wordt! Proficiat!
McAlpine nam tussen 1952 en 1955 deel aan zeven Grote Prijzen Formule 1. Hij debuteerde op 19 juli 1955 in de Grote Prijs van Groot-Brittannië met een Connaught-Francis. Hij eindigde als 16de. Zijn beste resultaat was een 13de plaats tijdens de Grote Prijs van Duitsland op de Nürburgring van 1953. Zijn laatste Grote Prijs reed hij op 16 juli 1955 op het circuit van Aintree tijdens de Grote Prijs van Groot-Brittannië.
Vijf weken daarvoor had Kenneth McAlpine samen met de nu 91-jarige Eric Thompson deelgenomen aan de dramatische 24 uren van Le Mans van 1955, waar bij een ongeval meer dan 80 toeschouwers het leven lieten. McAlpine en Thompson moesten na 60 ronden de strijd staken door technische problemen met hun Connaught-Lea Francis.
McAlpine/Thompson zijn één van de oudste nog levende duo dat samen deelnamen aan de 24 uren van Le Mans. Robert Manzon en André Simon, die in 1951 samen deelnamen, zijn waarschijnlijk het oudste nog levende duo. Zij zijn nu samen 185 jaar oud.
 

Kenneth McAlpine in Le Mans in 1955.jpg
Kenneth McAlpine in Le Mans in 1955

Kenneth McAlpine was een lid van de McAlpine familie, de eigenaars van het grote bouwbedrijf Sir Robert McAlpine Ltd. In de jaren ’30 van de vorige eeuwen nam het bedrijf vele Ieren in dienst die in Engeland op zoek waren naar werk. De zware werkomstandigheden bij Sir Robert McAlpine Ltd. zetten de Ierse songwriter Dominic Behan (1928 –1989) er in het begin van de jaren ’60 toe aan hierover een song te schrijven, “McAlpine’s Fusilers”, dat door de Ierse folkband The Dubliners op plaat werd gezet: 


'Twas in the year of '39 when the sky was full of lead
When Hitler was headin' for Poland and Paddy for Hollyhead
Come all you pilsher (note really sure of the word there) laddies and you long-distance men
Don't ever work for MacAlpine, for Wimpey or John Laing
For you'll stand behind a mixer still your skin has turned to tan
And they'll say "Good on you, Paddy" with your boat fare in your hand
The craic was good in Cricklewood but they wouldn't leave the crown
There was glasses flyin' and Biddy's cryin' sure Paddy was goin' to town
Oh mother dear I'm over here and I never will come back
What keeps me here is the rake of beer, the ladies and the craic

O, as down the glen came McAlpine's men
With their shovels slung behind them,
'Twas in the pub they drink their sub
And out in the spike you'll find them;
They sweated blood and they washed down mud
With pints and quarts of beer
And now we're on the road again
With McAlpine's Fusiliers.

I stripped to the skin with Darky Finn
Way down upon the Isle of Grain;
With Horse-Face Toole, then I knew the rule:
No money if you stopped for rain.
Well, McAlpine's God was a well filled hod,
Your shoulders cut to bits and seared,
And woe to he who looked for tea
With McAlpine's Fusiliers.

I remember the day that the Bear O'Shea
Fell into a concrete stairs;
What Horse-Face said when he saw him dead,
Well, it wasn't what the rich call prayers.
"I'm a navvy short" was the one retort
That reached unto my ears.
When the going is rough, well, you must be tough
With McAlpine's Fusiliers.

I've worked till the sweat near has me beat
With Russian, Czech and Pole
On shuttering jams up in the hydro dams
Or underneath the Thames in a hole;
I grafted hard and I got me cards
And many a ganger's fist across me ears;
If you pride your life, don't join, by Christ,
With McAlpine's Fusiliers.

 

Kenneth McAlpine is één van de oudste nog levende autocoureurs. De volgende negen piloten zijn alvast nog ouder:
1. Paul Pietsch is 100 jaar. Hij nam voor de Tweede Wereldoorlog al deel aan Grote Prijs waarin hij samen reed met legendarische namen als Alberto Ascari, Rudolf Caracciola, Louis Chiron, Luigi Fagioli, Juan Manuel Fangio, Giuseppe Farina, José Froilán González (ook nog in leven !), Hermann Lang, Pierre Levegh, Tazio Nuvolari, Bernd Rosemeyer, Richard Seaman, Hans Stuck, Piero Taruffi, Achille Varzi, Manfred von Brauchitsch en vele anderen! Zijn hoogtepunt beleefde hij tijdens de Grote Prijs van Duitsland in 1939 toen hij aan de leiding lag maar met een mechanisch defect werd teruggeslagen naar de derde plaats.
2. Robert La Caze is 94 jaar. Hij reed slechts één Grote Prijs, die van Marokko in 1958. Hij werd er 14e. Uitgerekend deze wedstrijd werd gekenmerkt door een reeks zware ongevallen. Zo werden de Fransman François Picard -voor wie dit ook zijn eerste en enige Grote Prijs zou worden- en onze landgenoot Olivier Gendebien zwaar gekwetst na een ongeval. Erger was de Brit Stuart Lewis-Evans er aan toe. Zijn wagen vloog na een crash in brand. Hij werd naar een ziekenhuis in Engeland gevlogen, waar hij zes dagen later overleed.
3. Robert Manzon is 94 jaar. Hij reed tussen 1950 en 1956 29 Grote Prijzen. Zijn beste resultaat is twee derde plaatsen: in 1952 in België en in 1954 in Frankrijk. Samen met José Froilán González (88 jaar) is hij de enige nog levende deelnemer van de Grote Prijs van Monaco 1950, de tweede Grote Prijs ooit die meetelde voor het wereldkampioenschap Formule 1. Van de eerste Grote Prijs voor het wereldkampioenschap Formule 1 die ooit werd verreden -de Grote Prijs van Groot-Brittannië op 13 mei 1950- is na de dood van Tony Rolt op 6 februari 2008 niemand meer in leven.
4. John Fitch is 94 jaar. Hij nam in 1953 en 1955 deel aan de Grote Prijs van Italië. Maar zijn belangrijkste successen haalde hij in lange afstandsraces. Tussen 1951 en 1960 nam hij zes maal deel aan de 24 uren van Le Mans. In 1953 eindigde hij samen met Phil Walters in een Cunningham op de derde plaats. Eerder dat jaar hadden ze al de 12 uren van Sebring gewonnen. In 1955 was Fitch de ploegmaat van Pierre Levegh in een Mercedes-Benz 300 SLR. Het was bij het dodelijk ongeval van Levegh dat meer dan 80 toeschouwers om het leven kwamen. In de verwarring na het ongeval dacht Fitch’s familie in de Verenigde Staten dat hij het was die om het leven was gekomen. Het ongeval zou Fitch zijn verder leven bijblijven in die mate dat hij bleef ijveren voor meer veiligheid tijdens autoraces en op autosnelwegen.
5. Andre Guelfi is 92 jaar. Net als Robert La Caze was de eerste en enige Grote Prijs die hij ooit reed die van Marokko in 1958. Hij eindigde er als 15e.
6. Eric Thompson is 91 jaar. Hij werd vijfde in zijn eerste en enige Grote Prijs Formule 1, die van Groot-Brittannië in 1952. Tussen 1949 en 1955 nam hij zeven maal deel aan de 24 uren van Le Mans. In 1951 werd hij samen met Lance Macklin derde in een Aston Martin DB2. Lance Macklin zou in 1955 onrechtstreeks aan de basis liggen van het zware ongeval waarvan hierboven reeds sprake. Samen met John Fitch, Les Leston, Stirling Moss en André Simon is hij één van de nog levende rechtstreeks betrokkenen bij het drama. Tijdens die 24 uren van Le Mans van 1955 was Thompson de ploegmaat van de vandaag jarige Kenneth McAlpine. Net als Paul Pietsch werd Thompson na zijn carrière actief in de boekensector.
7. André Simon is 91 jaar. Nam tussen 1951 en 1957 deel aan 12 Grote Prijzen Formule 1 maar eindigde geen enkele keer binnen de punten. Hij werd twee maal zesde maar in die tijd kregen alleen de eerste vijf punten toegekend. Pas in 1961 kwam de puntentelling (9-6-4-3-2-1) in voege. Deze bleef gehandhaafd tot en met 1990. André Simon nam tussen 1949 en 1964 twaalf maal deel aan de 24 uren van Le Mans. Zijn beste resultaat boekte hij in 1952 toen hij vijfde werd met zijn landgenoot Lucien Vincent. Simon vormde in Le Mans ploeg met enkele van de grootste piloten uit de geschiedenis: in 1954 met Jean Behra, in 1955 met Karl Kling, in 1956 met Phil Hill en in 1964 met Maurice Trintignant in een Maserati Tipo. In dat jaar is hij de eerste piloot uit de geschiedenis die op de legendarische rechte lijn van Hunaudières meer dan 300km/u rijdt.
8. Tony Gaze is 91 jaar. Deze Australiër die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevechtspiloot was, reed in 1952 vier Grote Prijzen. In zijn eerste Grote Prijs, die  van België,  wordt hij 15e. Meteen zijn beste resultaat. Hij was hiermee ook de eerste Australiër die deelnam aan een Grote Prijs Formule 1.
9. Tony Crook is 91 jaar. Ook de Engelsman Crook was in de Tweede Wereldoorlog een piloot. In 1952 en 1953 nam hij deel aan de Grote Prijs van Groot-Brittannië.

16:09 Gepost door dutje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |