22-09-11

25 jaar geleden overleed Abdel-Kader Zaaf. Bernard Gauthier wordt 87 jaar!

Vandaag, donderdag 22 september 2011, is het precies 25 jaar geleden dat op 22 september 1986 in Algiers de op 28 januari 1917 in Chibli geboren Algerijns wielrenner Abdel-Kader Zaaf op 39-jarige leeftijd overleed.

 Abdel-Kader Zaaf - portret.jpgAbdel-Kader Zaaf 

 

Abdel-Kader Zaaf nam vier maal deel aan de Ronde van Frankrijk (1948, 1950, 1951 en 1952) maar het was in de Tour van 1950, toen Algerije overigens nog een kolonie van Frankrijk was, dat hij wereldfaam vergaarde. Hij maakte dat jaar deel uit van de ploeg Afrique du Nord, bestaande uit Algerijnse en Marokkaanse wielrenners. In de dertiende etappe, van Perpignan naar Nîmes, op donderdag 27 juli moesten de renners niet alleen vechten tegen de kilometers en elkaar, maar ook tegen een verstikkende hitte van 40 graden Celsius. Abdel-Kader Zaaf ging samen met zijn landgenoot Marcel Molines op 200 kilometer voor de meet in de aanval. Vanwege de grote hitte en de riante voorsprong stopte Zaaf om zijn dorst te stillen en nam een drinkbus aan van een toeschouwer langs de weg. Daarin zat echter wijn. Zaaf stapte weer op zijn fiets en dronken vervolgde hij, al zigzaggend, zijn weg, waarna hij afstapte om onder een boom zijn roes uit te slapen. Zaaf werd wakker gemaakt door tourvolgers en vervolgde zijn weg, maar wel in de verkeerde richting. Het peloton zou hij echter niet tegenkomen, want nadat hij voor een tweede keer was afgestapt, werd hij voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht. Molines won de etappe, maar Zaaf had zijn wereldfaam als wielrenner verworven. De legende wil dat hij de volgende dag uit het ziekenhuis ontsnapte, zich aansloot bij het peloton aan de start, maar door de tourleiding uit de koers werd gehaald. Na de Tour werd hij uitgenodigd voor tientallen criteriums in West-Europa.

 

 

Abdel-Kader Zaaf.jpg
Abdel-Kader Zaaf in de Ronde van Frankrijk van 1950 

 

Marcel Molines, die samen met Abdel-Kader Zaaf, in de ontsnapping was gegaan won uiteindelijk wel die legendarische rit. Van de voorsprong van maximaal twintig minuten hield hij er aan de aankomst nog vier over. Molines is nog steeds in leven. Hij is nu 82 jaar.

 

Marcel Molines.jpgMarcel Molines

 

Het jaar erop was het enige jaar dat Abdel-Kader Zaaf de Ronde zou uitrijden. Hij werd 66e en laatste.

 

In 1948 was Zaaf bij zijn eerste Ronde van Frankrijk ingelijfd bij de regionale ploeg Sud-Est met daarin onder meer ook Bernard Gauthier.

 

Het is precies die Bernard Gauthier die -geboren op 22 september 1924 in Beaumont-Monteu, regio Rhône-Alpes - vandaag 87 jaar wordt! Proficiat!

 

 

Bernard Gauthier.jpg
Bernard Gauthier

Gauthier was professioneel wielrenner van 1947 tot 1961. Als jongeman werd Bernard Gauthier in de oorlog opgepakt door de Gestapo en op transport naar Buchenwald verbannen, maar hij wist te ontkomen door van de trein te springen en dook onder.

Gauthier won vier maal Bordeaux-Parijs (1951, 1954, 1956 en 1957) en was hiermee jarenlang recordhouder, tot dit werd verbeterd door Herman Van Springel toen die in 1978 zijn vijfde van in totaal zeven overwinningen boekte in de marathonklassieker. In het peloton droeg Gauthier als bijnaam “Coeur de lion” (“Leeuwenhart”) om reden van zijn grote wilskracht. Later, na zijn vier overwinningen in Bordeaux-Parijs werd hij “Monsieur Bordeaux-Paris” genoemd, een titel die nu op naam van Herman Van Springel staat.

In de Ronde van Frankrijk van 1948 won Gauthier een etappe, in de Tour van 1950, waarvan hierboven al sprake, droeg hij zeven dagen de gele trui. In 1951 werd hij tweede in de Ronde van Vlaanderen achter de Italiaan Fiorenzo Magni, in 1953 derde achter de Nederlander Wim “mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep” van Est en Désiré Keteleer.In 1955 werd hij tweede in Milaan-San Remo achter onze landgenoot Germain Derycke. In 1951 en 1956 werd hij tweede in Parijs-Brussel. In dat laatste jaar werd hij ook kampioen van Frankrijk.

13:24 Gepost door dutje in wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.