15-03-11

Vandaag, dinsdag 15 maart 2011, is het precies 40 jaar geleden dat Jean-Pierre "Jempi" Monseré verongelukte.

Vandaag, dinsdag 15 maart 2011, is het precies 40 jaar geleden dat op 15 maart 1971 tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie onze landgenoot en toenmalig wereldkampioen wielrennen Jean-Pierre "Jempi" Monseré om het leven kwam op de weg van Lille naar Gierle. Hij was pas 22 jaar.

 

Monseré was geboren in Roeselare op 8 september 1948.

 

In 1968 werd hij Belgisch kampioenschap wielrennen voor militairen, werd tweede in het Belgisch kampioenschap wielrennen voor elite zonder contract en 6e op de Olympische wegwedstrijd van 1968 in Mexico. 

 

In september 1969 werd hij profrenner en een maand later won hij als 20-jarige al de Ronde van Lombardije.

 

Jempi Monsere wereldkampioen.jpg
Wereldkampioen


Op 16 augustus 1970 werd hij in Leicester wereldkampioen bij de profs, in de Belgische ploeg met Walter Godefroot, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck.

Jempi Monsere dood.jpgJuist na het ongeval

 

Amper 7 maanden later kwam er bruusk een einde aan zijn leven tijdens de wielerwedstrijd in Retie als lichte voorbereiding op de wielerklassieker Milaan-San Remo. De eventjes achterop fietsende Monseré kwam met zo'n 45 km/u frontaal in botsing met een auto die bij de graskant wachtte tot alle renners voorbijgereden zouden zijn. Hij overleed ter plaatse volgens de medische diagnose aan een nekslag; er wordt vermoed dat hij seconden voor de aanrijding had omgekeken en de auto te laat had opgemerkt. Bij deze lokale wedstrijd werd door politie, Rijkswacht en koersorganisatie geblunderd: men had het niet nodig geacht het gewone verkeer van het koersparcours gescheiden te houden. Volgens de toen geldende reglementering trof de bestuurster van de wagen in elk geval geen fout.

  

Jempi Monsere monument.jpg
Monument op de plaats waar het ongeval gebeurde

met zijn zoontje Giovanni.jpg
Met zoontje Giovanni


In 1976 kwam de zevenjarige Giovanni Monseré, zijn zoontje, om het leven nadat hij werd aangereden door een auto. Giovanni reed met de fiets die hij voor zijn eerste communie had gekregen van Freddy Maertens. Hij ligt begraven bij zijn vader in Roeselare.
 

  

  

 


 

08:33 Gepost door dutje in wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.