18-02-11

Reinier Paping wordt 80!

Vandaag wordt de op 18 februari 1931 in het Nederlandse Dedemsvaart geboren Nederlandse ijsschaatser Reinier Paping 80 jaar! Paping is bekend geworden als de winnaar van de legendarische Elfstedentocht op 18 januari 1963, één van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis.
Deze editie was de twaalfde Elfstedentocht sinds het ontstaan ervan in 1909 en wordt beschouwd als de zwaarste ooit.

In de barre winter van 1963 vroor het op 18 januari bij de start -18° Celsius bij zwakke wind. Om 9 uur was de temperatuur opgelopen tot ongeveer -4° Celsius, maar een oostnoordoostenwind stak rond die tijd op en nam geleidelijk toe tot krachtig. De temperatuur daalde van -6° Celsius om 11 uur tot -10° Celsius tegen middernacht. De combinatie van matige vorst met de krachtige en af en toe harde oostenwind zorgde voor een zeer lage gevoelstemperatuur. Daarnaast was er veel stuifsneeuw, terwijl over Friesland al een pak van 20 cm sneeuw lag. Het ijs was op veel plekken amper begaanbaar. In het ijs zaten ontelbare scheuren, hobbels en spleten.
Bij de start in Leeuwarden liep het al bijna grondig mis. Het publiek, dat ook in groten getale het ijs op kwam, zorgde voor een te zware druk. Scheuren verschenen in het ijs waardoor water naar boven kwam. Snel schoof de massa naar de kant. De vele scheuren op het ijs zorgden ervoor dat iedereen die snelheid probeerde te maken al snel ten val kwam.
Ook aan de aankomst stond een grote mensenmassa op het ijs dat daardoor op het punt stond te breken wat een grote ramp tot gevolg zou hebben. Het lukte de politie en het Elfstedenbestuur niet om de massa op de wal te laten toekijken.
Toen er twee helikopters landden met koningin Juliana en prinses Beatrix aan boord, werd vanwege het gevaar wijselijk besloten om de koningin en de prinses de finish vanaf de kant te laten bekijken.
Ondertussen had de schijnbaar onvermoeibare Paping tussen Bolsward en Harlingen zijn medegezellen in de steek gelaten. Met nog iets minder dan 100km te gaan stond hij er alleen voor. In Harlingen had hij drie minuten voorsprong, in Franeker –op 70km van de aankomst- 11 minuten.
Het traject van Bartlehiem naar Dokkum wordt twee keer afgelegd, de eerste keer op weg van Franeker naar Dokkum en de tweede keer weer terug in de richting van de finish in Leeuwarden. Toen de achtervolgers Jeen van den Berg en Jan Uitham op hun tocht naar Dokkum leider Paping -die alweer op de terugweg was- tegenkwamen, verloren zij de hoop dat zij hem nog zouden kunnen inhalen.
Reinier Paping kwam na 10 uur en 59 minuten over de finish. Na 22 minuten kwam de nummer twee binnen, Jan Uitham. Jeen van den Berg was derde.

Reinier Paping wint Elfstedentocht.jpg
Reinier Paping wint Elfstedentocht

 

Terwijl Paping toegejuicht werd waren de andere schaatsers nog bezig met het afleggen van deze Tocht der Tochten. Het weer werd slechter en slechter. Schaatsers hadden moeite om de goede richting te vinden en veel werden sneeuwblind. Anton Verhoeven –de grote favoriet die eerder al de Elfstedentocht van 1947, 1954 en 1956 had gereden- botste zelfs blindelings tegen een woonschuit op. Vaak bonden de rijders de schaatsen af om gedeelten te voet af te leggen. Het uitvalpercentage van de tocht is legendarisch geworden. Van de 568 wedstrijdrijders wisten slechts 57 binnen de vereiste 2 uur na de winnaar binnen te komen. Van de 9294 toertochters die aan de tocht waren begonnen kregen er aan het eind van de dag slechts 69 het Elfstedenkruisje dat wordt uitgereikt aan schaatsers die de Elfstedentocht tot een goed einde brengen.

Krantenartikel Elfstedentocht 1963.jpg
Krantenartikel Elfstedentocht 1963

 

Naast Paping zijn ook Jan Uitham en Jeen van den Berg nog in leven. Zij zijn respectievelijk 86 en 83 jaar oud.
In 2009 werd de speelfilm “De Hel van '63” gemaakt over de Elfstedentocht van 1963.

De Hel van 63.jpg
De Hel van '63

08:22 Gepost door dutje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.