19-05-10

Woensdag 19 mei 2010: Jan Janssen wordt 70 jaar

Vandaag, woensdag 19 mei 2010, wordt de op 19 mei 1940 in het Nederlandse Nootdorp geboren voormalige Nederlandse beroepswielrenner Jan Janssen 70 jaar! Hij was van 1962 tot 1972 actief in de wielersport.

Jan Janssen
Jan Janssen

Alhoewel Jan Janssen in 1964 al wereldkampioen werd in Sallanches en in 1967 Parijs-Roubaix en als eerste Nederlander de Ronde van Spanje won, bleef hij bij ons vooral bekend om de manier waarop hij in 1968 op de valreep als eerste Nederlander de Ronde van Frankrijk won.

Herman Van Springel
Herman Van Springel

Onze landgenoot Herman Van Springel had in de 19e en vierdelaatste etappe -waarin tussen Grenoble en Sallanches drie kleinere cols moesten beklommen worden- de gele trui overgenomen van de Spanjaard Gregorio San Miguel.
Op 21 juli 1968 begon onze landgenoot Herman Van Springel als leider in het algemeen klassement met 12” voorsprong op San Miguel en 16” op Jan Janssen, aan de laatste etappe, een individuele tijdrit. Aangezien Janssen noch San Miguel nog nooit een belangrijke tijdrit had gewonnen gaven weinigen hen een kans om over de afstand van 55,2km tussen Melun en Parijs tegen de tijdritspecialist uit de Belgische Kempen hun achterstand goed te maken. Het draaide echter anders uit. Janssen reed de race van zijn leven, legde de rit af in 1u20’09” aan een gemiddelde snelheid van meer dan 41km/u en won de etappe met 54” voorsprong op Van Springel, genoeg om de leiding over te nemen in het eindklassement met uiteindelijk 38” voorsprong op de Belg, tot dan het kleinste verschil waarmee iemand ooit de Tour had gewonnen. Die andere Belgische tijdritspecialist, Ferdinand Bracke, snoepte uiteindelijk nog de derde plaats af van Gregorio San Miguel. Na Jean Robic in 1947 werd Jan Janssen daardoor de tweede Tourwinnaar die pas op de laatste dag de gele trui pakte en daarmee de eindoverwinning wist te grijpen.

Greg Lemond Laurent Fignon
Greg Lemond en Laurent Fignon

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 1989. Laurent Fignon –eerder al winnaar van de Ronde in 1983 en 1984-vertrok met een voorsprong van 50” op de Amerikaan Greg LeMond –die de Tour in 1986 al had gewonnen- aan de laatste etappe, opnieuw een tijdrit, maar deze maal van Versailles naar de Champs-Élysées wat een afstand is van “slechts” 24,5 kilometer. Dit betekende dat LeMond per kilometer ruim twee seconden moest goedmaken op Fignon. Met een zogenaamd triatlonstuur ging de Amerikaan voortvarend van start. Na vijf kilometer had hij zes seconden voorsprong op Fignon, na tien kilometer 18 seconden, na 16 kilometer 29 seconden en na 23 kilometer, bij het opdraaien van de Champs-Élysées, was het verschil 49 seconden. Door de tijdrit met 58 seconden voorsprong en aan een gemiddelde snelheid van 54.5km/u te winnen, boog Lemond de achterstand om in een voorsprong van acht seconden en dit na meer dan drie weken en 3285km fietsen! Later dat jaar zou Lemond ook nog wereldkampioen worden en het jaar daarop won hij de Ronde voor de derde maal.

Finish Fignon
Laurent Fignon stormt naar de finish maar komt 8” tekort…

Tot op heden is dit nog steeds het kleinste verschil tussen de winnaar en de tweede in de Ronde van Frankrijk.

Jan Janssen van zijn kant begon na zijn actieve wielercarrière een fietsenfabriek waar (race)fietsen onder de naam “Jan Janssen” worden geproduceerd. Eddy Merckx zou enkele jaren later hetzelfde doen.

17:57 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielrennen, ronde van frankrijk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.