02-01-10

zaterdag 2 januari 2010: 50 jaar geleden overleed Fausto Coppi

Vandaag, zaterdag 2 januari 2010, is het precies 50 jaar geleden dat op 2 januari 1960 in het Italiaanse Tortona de op 15 september 1919 in Castellania geboren Italiaans wielrenner Fausto Coppi op 40-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van malaria.

Fausto Coppi
Fausto Coppi

Coppi – die tweemaal de Ronde van Frankrijk en vijf maal de Ronde van Italië won (waarvan tweemaal in hetzelfde jaar) en in 1953 wereldkampioen werd – vocht tijdens zijn carrière constant duels uit met zijn landgenoot Gino Bartali. Die rivaliteit verdeelde het naoorlogse Italië in twee kampen waartussen je niet neutraal kon blijven. Zo had je vooral katholieken die Bartali steunden en Coppi verfoeiden omwille van zijn affaire met Giulia Locatelli.
Coppi was ongelukkig getrouwd met Bruna Ciampolini met wie hij een dochtertje Marina had. In 1951 leerde hij - toen hij opgenomen werd in het ziekenhuis na een val in de Giro - Giulia Occhini kennen, de vrouw van dokter Locatelli. Door haar hervond zijn lust in leven én wielrennen. Omdat zij altijd in witte kleding heimelijk bij de finish stond opgesteld, werd ze La Dama Bianca ofte wel "de Witte Dame" genoemd.
Dokter Locatelli laat de carabinieri binnenvallen in de villa van Coppi om de twee te betrappen op overspel. Beiden werden voor de rechter gedaagd wegens overspel. Ze werden veroordeeld en Giulia heeft daarvoor zelfs een aantal dagen in de gevangenis gezeten.

Giulia Locatelli
Fausto Coppi en La Dama Bianca, Giulia Locatelli

Coppi heeft altijd beweerd dat zijn wereldtitel op de weg in 1953 in Lugano het resultaat is geweest van zijn gevoelens voor Giulia die hem had toegezegd bij de finish op hem te zullen staan wachten, deze keer in zwarte kleren. Beroemd is dan ook de foto waarop de kersverse wereldkampioen van zijn geliefde de bloemen krijgt overreikt. Deze foto heeft destijds in Italië een grote schok teweeg bracht omdat toen pas echt duidelijk werd wat deze twee gehuwden voor elkaar voelden.

Faustino Coppi
Giulia en Fausto met Faustino Coppi

In 1955 schonk zij hem de liefdesbaby Angelo “Faustino” Coppi dat in Buenos Aires ter wereld kwam vanwege al de heisa die hun "verboden liefde" in Italië met zich had meebracht.
In december 1959 trok Coppi met een groep voornamelijk Franse wielrenners onder wie Anquetil, Geminiani en Rivière, voor een tournee naar Opper Volta, het huidige Burkina Faso, in West-Afrika. Hij keerde op 16 december terug naar Italië. Tijdens de kerstdagen van 1959 werd Fausto ziek. Hij kreeg hoge koorts en werd op 30 december overgebracht naar het ziekenhuis van Tortona. De dokters in Italië herkenden zijn ziekteverschijnselen in eerste instantie niet en gaven hem medicijnen ter bestrijding van een longontsteking. De toegediende medicatie versnelde echter zijn ziekteproces. In de ochtenduren van 2 januari 1960 overleed hij, pas 40 jaar oud.
Bij zijn begrafenis waren maar liefst 10000 mensen aanwezig.

Graf Fausto Coppi
Het graf van Fausto Coppi

Fausto Coppi werd begraven in Castellania vlakbij het graf van zijn broer Serse die in 1949 ex-aequo winnaar werd van Parijs–Roubaix en in 1951 om het leven kwam tengevolge een val in de Ronde van Piëmont.
Het graf is intussen een pelgrimsoord voor wielerfans geworden.
Giulia Occhini raakte in 1993 dicht bij de villa Coppi in Novi Ligure betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Ze bezweek aan haar verwondingen op 70-jarige leeftijd.
Faustino woont nu alleen in de villa van zijn vader. Hij is architect.
Gino Bartali overleed 10 jaar geleden.

00:38 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wielrennen |  Facebook |

Commentaren

Ik weet nog als de dag van gisteren dat Fausto Coppi overleed.Heb deze man nooit zien fietsen,wel op films die in cinema en meer ook niet.Ik moest nog 22 jaar worden,toen Fausto Coppi overleed.Het was een groot wielrenner in Italie,en na vijftig jaar nog steeds.Ik was ook wel fan van Fausto Coppi,ben blij om dat te laten weten in 2011.

Gepost door: leo brekelmans | 24-04-11

Ik weet nog als de dag van gisteren dat Fausto Coppi overleed.Heb deze man nooit zien fietsen,wel op films die in cinema en meer ook niet.Ik moest nog 22 jaar worden,toen Fausto Coppi overleed.Het was een groot wielrenner in Italie,en na vijftig jaar nog steeds.Ik was ook wel fan van Fausto Coppi,ben blij om dat te laten weten in 2011.

Gepost door: leo brekelmans | 24-04-11

De commentaren zijn gesloten.