24-04-09

Zullen we het eens over wielrenners hebben?

Zo wordt vandaag, vrijdag 24 april 2009, de op 24 april 1929 in Narosse in zuid-west Frankrijk geboren Franse oud-wielrenner André Darrigade 80 jaar. Gelukkige Verjaardag! 

André Darrigade
André Darrigade

De blonde André “Dédé “ Darrigade is waarschijnlijk een van de beste sprinters geweest in de geschiedenis van het Franse wielrennen. “Le Basque Bondissant” (“De Vliegende Bask”) won tijdens zijn carrière – die liep van 1951 tot 1966 - maar liefst 22 etappes in de Tour de France. Daarnaast werd hij in 1959 in het Nederlandse Zandvoort wereldkampioen voor de Italiaan Michele Gismondi (niet te verwarren met Felice Gimondi) en onze landgenoot Noel Fore. Het jaar daarop slaagde hij er net niet in zijn titel te verlengen. Op de Duitse Sachsenring werd hij tweede achter Rik Van Looy.
In 1955 was hij kampioen van Frankrijk geworden voor Louis Bobet en in 1956 won hij de Ronde van Lombardije voor de Italianen Fausto Coppi en Fiorenzo Magni.
In 1957 en 1958 won hij ook Zesdaagse van Parijs, telkens met Jacques Anquetil en Ferdinando Terruzzi.
Darrigade woonde lange tijd in Dax, dat in 2006 als etappeplaats fungeerde om Darrigade te eren. Men noemde hem soms ook “l'homme avec les cent maillots” (“de man met de honderd truien”) omdat hij in de Tour vaak de Gele én de Groene trui – die hij in 1959 en 1961 overigens won - droeg.
Zijn zes jaar jongere broer Roger reed van 1960 tot 1963 ook rond in het profpeloton.
Voor de Fransen was hij ongelooflijk populair en dat wou hij graag demonstreren in de wedstrijden. Wat de manier van koersen betreft was Laurent Jalabert ongetwijfeld de renner die heel veel op Darrigade geleek.

Tien jaar na de geboorte van Darrigade en vandaag, vrijdag 24 april 2009, precies 70 jaar geleden overleed op 24 april 1939 in Parijs de op 29 juni 1881 in Levallois-Perret nabij Parijs geboren Franse oud-wielrenner Louis Trousselier.

Louis Trousselier
Louis Trousselier

Trousselier was wielrenner van 1901 tot 1914, waarvan het eerste jaar als amateur en daarna als professioneel wielrenner. In 1905 won hij Parijs-Roubaix maar hij is het meest bekend geworden om zijn overwinning in de Ronde van Frankrijk van dat jaar waarin hij ook vijf etappes won. Om aan die Ronde van Frankrijk deel te kunnen nemen, had hij bij de commandant van het 101e regiment in Saint-Cloud verlof gevraagd. De commandant gaf aan Trousselier toestemming zich maximaal 24 uuur uit de kazerne te verwijderen. Nadat hij de eerste etappe had gewonnen, werd het verlof voor de rest van de Tour verlengd. Hij had echter een passie voor gokken. Volgens getuigen heeft Trousselier in één nacht op een massagetafel in de Parijse wielerbaan Buffalo tijdens een gokspel met drie anderen het totale prijzengeld dat hij aan de Tourzege overhield, verspeeld. Na zijn eindzege in 1905 startte Trousselier nog acht keer in de Tour. Hij klom in de Tour van 1906 nog naar een derde plaats, maar hij bereikte in de daaropvolgende jaren geen goede resultaten meer.
Trousselier behaalde nog verschillende ereplaatsen in Bordeaux-Parijs, Parijs-Roubaix, Parijs-Tours, het Kampioenschap van Frankrijk, Milaan-San Remo, Parijs-Brussel en de Ronde van Lombardije.
Trousselier was een Parijzenaar in hart en nieren en werd na zijn overwinning in de Tour als een held in Parijs binnengehaald. Hij stond bekend als een vrolijk en sympathiek iemand, vol met kwinkslagen en een vrolijk en innemend gezicht met een prachtige hangsnor. Om deze redenen had hij de bijnaam Trou-Trou.
Hij stamde uit een familie die meerdere sporthelden heeft voortgebracht. Zijn broers André en Leopold waren eveneens wielrenner. André Trousselier won onder meer Luik-Bastenaken-Luik in 1908 en was bovendien doelman van Racing Club de France.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog beëindigde hij zijn wielercarrière. Ondanks zijn goklust hield hij nog zoveel geld over dat hij aan de boulevard Haussmann een mooie bloemenzaak kon openen. Dit werd een der drukst bezochte winkels van de stad.
'Trou-Trou' de bloemist werd 57 jaar oud.

En ook vandaag, vrijdag 24 april 2009, is het precies vijf jaar gelden dat op 24 april 2004 in Tours de op 29 november 1920 in Bry-sur-Marne geboren Franse oud-wielrenner André Danguillaume overleed.

Andre Danguillaume
Andre Danguillaume

Tussen 1943 en 1954 was hij zonder veel succes actief als wielrenner. Hij had ook vier broers die koersten:
Camille (won in 1949 Luik-Bastenaken-Luik maar overleed het jaar daarop aan de gevolgen van een zware val tijdens het Frans wegkampioenschap), Marcel en Roland en Jean, de enige van de broers die nog in leven zijn. Roland wordt in augustus 84 jaar en Jean is 76 jaar.
André Danguillaume was de vader van Jean-Pierre en Jean-Louis Danguillaume.
Jean-Pierre was samen met zijn oom Camille de succesvolste renner van de familie. Tussen 1968 en 1978 won hij o.a. de Vredeskoers, de Midi Libre, de GP Ouest France in Plouay, het Critérium International en Paris-Bourges. Hij won ook zeven ritten in de Ronde van Frankrijk. In 1975 werd hij in Yvoir 3e in Wereldkampioenschap nadat hij in het voorjaar zevende was geworden in Luik-Bastenaken-Luik. Het jaar daarop werd hij vierde  in Luik-Bastenaken-Luik. Na zijn wielercarrière werd hij koersdirecteur van Mercier-BP.

21:29 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielrennen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.