17-02-09

Dinsdag 17 februari 2009: 100 jaar geleden werd Jef “Poeske” Scherens geboren.

Jef Scherens
Jef Scherens

Vandaag, dinsdag 17 februari 2009, is het precies 100 jaar geleden dat op 17 februari 1909 in Werchter de Vlaamse baanwielrenner van eind jaren '20 tot begin jaren '50, Jef “Poeske” Scherens werd geboren.
Zijn bijnaam “Poeske” kreeg hij vanwege zijn snelle eindsprints waarmee hij vaak op het cruciale moment met een katachtige sprong uitviel.
Scherens werd zes keer onafgebroken wereldkampioen sprint op de baan van 1932 tot 1937. In 1932 reed hij in Rome het wereldkampioenschap tegen de Fransman Lucien Michard. Omdat hun strijd echter 20 minuten lang bleef duren besloot de jury te loten wie er aan de leiding moest vertrekken. Michard werd de uitverkorene en zo won Scherens met zijn befaamde katachtige sprong het wereldkampioenschap wielrennen op de baan. In Leuven, de stad waar hij sinds 1930 woonde, was er een groot feest. In 1933 werd hem ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste toegekend. Het wereldkampioenschap van 1938 in Amsterdam verloor Scherens, die nog niet helemaal hersteld was van een val in Vincennes, van de Nederlander Arie van Vliet. Het jaar daarna, in Milaan kwamen hij en Van Vliet tijdens de finale samen ten val en werd besloten 's anderendaags de wedstrijd verder te zetten. De volgende ochtend brak echter de Tweede Wereldoorlog uit en werd de wedstrijd afgelast. In de oorlogsjaren werden er geen wereldkampioenschappen verreden, anders had hij er wellicht nog enkele wereldtitels bijgedaan.
De eerste wereldkampioenschappen wielrennen vonden in 1946 na zes jaar onderbreking vanwege de oorlog vonden plaats in Zürich, maar Scherens verloor van de Fransman Georges Senfft.
In 1947, op 38-jarige leeftijd, werd Scherens in Parijs een zevende en laatste keer wereldkampioen. Hij werd ook 16 keer Belgische kampioen. Op een bepaald moment bezat hij alle sprint- en ronderecords van alle grote wielerbanen in Europa.
Sinds 1963 wordt er in Leuven jaarlijks de GP Jef Scherens verreden.
Hij overleed op 9 augustus 1986 op 77-jarige leeftijd in Leuven.

08:19 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wielrennen |  Facebook |