08-10-08

woensdag 8 oktober 2008: Over de Grote Prijzen van Canada en de Verenigde Staten en mooie circuits

Vandaag raakte bekend dat – in mijn ogen – één van de spectaculairste Grote Prijzen van het seizoen, de Grote Prijs van Canada op het Circuit Gilles Villeneuve op het Ille-notre-Dame in Montréal, vanaf volgend jaar waarschijnlijk van de Formule 1-kalender verdwijnt.
De reden? Omdat, na het schrappen van de Grote Prijs van de Verenigde Staten dit jaar, het kostenplaatje te groot geworden is om al het Formule 1-materiaal voor slechts één wedstrijd naar de overkant van de Grote Plas te vervoeren.
De Grote Prijs van Canada wordt verreden sinds 1967, eerst afwisselend op Mosport Park en Mont-Tremblant, vanaf 1972 alleen nog op Mosport Park. Sinds 1978 wordt de Grote Prijs van Canada ononderbroken georganiseerd op het Circuit Gilles Villeneuve in Montréal.
De Grote Prijs van de Verenigde Staten werd sinds dit jaar al geschrapt, maar wat wil je na de klucht van 2005 toen slechts zes rijders de start namen terwijl de veertien met Michelinbanden uitgeruste wagens na de warm up ronde terug de pits inreden.
Als ook Canada wegvalt wordt er in Noord-Amerika geen Grand Prix Formule 1 meer georganiseerd. Dat zou de eerste keer zijn sinds 1959, strikt genomen zelfs de eerste keer sinds het wereldkampioenschap Formule1 in 1950 werd opgestart.
Van 1950 tot 1958 telden namelijk ook de 500 mijlen van Indianapolis mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. In 1959 werd dan op het circuit van Sebring de eerste Grote Prijs van de Verenigde Staten gereden. In 1960 werd uitgeweken naar Riverside. Van 1961 tot 1980 werd de Grote Prijs van de Verenigde Staten 20 maal op rij op het circuit van Watkins Glen gereden, vanaf 1971 weliswaar op een volledig veranderde versie van het circuit.
Vanaf 1976 werd er zelfs twee maal per jaar in de Verenigde Staten gereden, aan het begin van het seizoen in de straten van het Californische Long Beach en aan het einde van het seizoen op Watkins Glen in de buurt van New York.
In 1980 wint Alan Jones – de wereldkampioen van dat jaar – de allerlaatste Grote Prijs die op Watkins Glen wordt verreden.
In 1981 en 1982 neemt het belachelijke, kunstmatige circuit van Las Vegas, aangelegd op de parking van het Caesar’s Palace Hotel, de rol van Watkins Glen over.
In 1982 wordt er naast Long Beach en Las Vegas ook in de straten van Detroit gereden.
In 1983 wordt er voor de laatste maal in Long Beach gereden. Het jaar daarop, in 1984, neemt Dallas de plaats van Long Beach over. Het is meteen de eerste en enige keer dat er in de straten van de Texaanse stad een Grote Prijs Formule 1 wordt georganiseerd.
Van 1985 tot 1988 wordt er alleen nog in Detroit gereden. In 1989 neemt Phoenix voor drie jaar de fakkel over. Van 1992 tot en met 1999 staat er geen Grote Prijs van de Verenigde Staten meer op de kalender. Vanaf 2000 wordt de Grote Prijs van de Verenigde Staten georganiseerd op een circuit dat deels gebruik maakt van de Indianapolis Speedway en deels van een nieuw ontworpen infield. Een vrij belachelijk Mickey Mouse baantje trouwens en dat terwijl het infield van de Indianapolis Speedway zoveel meer mogelijkheden biedt. Zou onderstaand tracé bijvoorbeeld niet veel boeiender geweest zijn?

Indianapolis mijn versie
Mijn versie van Indianapolis – oranje: huidige versie – blauw: mijn versie

Wat zou het bloedstollend mooi zijn als de Amerikaanse Grote Prijs zou doorgaan op schitterende en legendarische circuits als Road America nabij Elkhart Lake, Wisconsin, of Laguna Seca nabij Monterey, Californië of Sears Point! Ik weet het, ik weet het. Die circuits voldoen niet aan de veiligheidseisen en ook qua logistiek voldoen ze niet aan de eisen. Maar hé, de Champ Cars hebben jarenlang op Elkhard Lake en Laguna Seca gereden. Trouwens, in 1989 is er echt overwogen om de Formule 1 naar Laguna Seca te brengen. Het gebrek aan accommodatie was toen één van de voornaamste reden om het circuit af te keuren.
En de Indy Racing League rijdt sinds 2005 ook op de Infineon Raceway bij Sears Point, Californië.

road america
Road America

road america kink
Wa een decor voor een Grote Prijs!

Laguna Seca
Laguna Seca

Laguna Seca corkscrew
Door deze bocht zou ik wel eens een Formule 1 wagen willen zien rijden!

Sears Point
Sears Point

infineon foto
Als dat ooit eens Formule 1 wagens zouden kunnen zijn…

Goed nieuws is dan weer dat de Grote Prijs van Frankrijk volgend jaar waarschijnlijk voor de laatste keer op het saaie Mickey Mouse circuit van Magny Cours wordt gereden, een circuit dat een ware schande is voor het land waar ooit de eerste Grand Prix werd verreden.
Maar zal het alternatief beter zijn? Bernie Ecclestone en Alain Prost dromen in hun drang naar commercie al luidop van een stratenrace door Parijs… Tja, als een nachtrace in de straten van Singapore kan…

Paul Ricard

Paul Ricard2
Da’s toch gewoon afschuwelijk!

En zeggen dat er zoveel Franse circuits zijn met een grote traditie. Alhoewel, Dijon is nu ook niet bepaald een topper en Paul Ricard… je krijgt migraine van al die blauwe lijnen en de chicane op de rechte lijn van Mistral is een al even grote terreuraanslag op een circuit dan de twee chicanes op de rechte lijn van Hunaudières van het circuit van Le Mans. Och, Le Mans. Zowel over de verkrachting van het circuit als de race zelf zal ik ook nog eens een berichtje posten!
Maar waarom niet Charade? Het oude Clermont-Ferrand, de “Franse Nürburgring”. Ingekort in vergelijking met de versie die tussen 1965 en 1972 vier maal gebruikt werd maar toch nog uitdagend genoeg.

Charade1

Charade2
Als dit geen prachtig circuit is!

Clermont Ferrand 1970
Andrea de Adamich op het oude Clermont Ferrand in 1970

Ondertussen komt volgend jaar wel de Grote Prijs van Abu Dhabi en onder groot voorbehoud de Grote Prijs van India op de kalender, in 2010 misschien nog Korea en zelfs Rusland en in 2011 Tsjechië, Qatar, Romenië en Venezuela! Wait and see!

De commentaren zijn gesloten.