28-09-08

Wielrennen: wereldkampioenschap: afzeggingen, Boonen valt, doping en nog een afscheid

Het regende de voorbije week afzeggingen.

De Luxemburger Kim Kirchen rijdt niet mee in het wereldkampioenschap. Naar eigen zeggen is zijn conditie op dit moment niet goed genoeg. Claude Wolter wordt zijn vervanger.

Bij de Zwitsers nemen Fabian Cancellara en Michael Albasini niet deel aan het WK. De voormalige wereldkampioen tijdrijden is te moe en Michael Albasini heeft nog te veel last van een schouderblessure, die hem ook al weghield van de Olympische Spelen in Peking. De twee worden vervangen door Andreas Dietziker en Thomas Frei.

In de Duitse selectie zegde Linus Gerdemann af voor het WK. De Duitser, die onlangs nog de Ronde van Duitsland won, geeft verstek omdat hij oververmoeid is. Hij wordt vervangen door André Greipel. Andreas Klöden zegde eerder al af voor het WK omdat hij niet meer voor Duitsland wil rijden na zijn niet-selectie voor de Olympische Spelen in Peking. Klöden zet ook een punt achter zijn seizoen.

--

Tom Boonen botste vrijdagochtend tegen een auto en bezeerde zijn elleboog. Een beentje tussen zijn rechterpols en zijn duim is gekneusd en daarom werden zijn duim en pols ingetapet. Normaal had het WK-parcours al afgesloten moeten zijn voor het verkeer, maar toch dwaalden nog enkele auto's rond. Boonen was net vertrokken voor een eerste verkenning toen een auto plots stopte. Zonder richtingaanwijzer te gebruiken draaide de chauffeur naar rechts. Boonen kon de auto niet meer ontwijken en botste pardoes. De ex-wereldkampioen maakte zich wel enorm kwaad op de chauffeur maar kon de training voortzetten.

--

Van vrijdag op zaterdagnacht is de politie in Varese het hotel van de Luxemburgse selectie binnengevallen. Mogelijk wilden ze Fränk Schleck betrappen. Het is voorlopig nog niet duidelijk of de razzia iets te maken heeft met de berichten rond Fränk Schleck. Volgens de Duitse kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung is de oudere broer van Andy Schleck een valsspeler. De krant had Schleck eerder al gelinkt aan de Spaanse dopingdokter Eufemanio Fuentes. En nu publiceert de krant een factuur waaruit moet blijken dat Fränk Schleck in maart 2006 6.991 euro heeft overgeschreven aan Fuentes.

Fränk Schleck mag alvast van start gaan.

Tiens, tijdens de 18e rit van de jongste Tour de France heeft de Franse douane toch de auto van Johnny Schleck, de vader van Fränk en Andy, doorzocht. Maar er werd geen doping of andere verboden middelen gevonden. Johnny Schleck heeft zich toen geen zorgen gemaakt toen de douane hem aanhield: "Mijn zonen rijden zuiver”.

--

En gisteren maakte tweevoudig en regerend wereldkampioen Paolo Bettini bekend dat hij na vandaag afscheid neemt van het wielrennen. De tweevoudige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik (2000 en 2002) en Olympisch kampioen van Athene in 2004 is ontevreden omdat Quick-Step Stefan Schumacher aantrok en hijzelf hierbij moest inleveren.

Na Erik Zabel vrijdag is Bettini de tweede toprenner van het voorbije decennium die zijn afscheid aankondigt. En beiden kunnen straks nog wereldkampioen worden. Het wordt voorwaar een boeiende namiddag!

De commentaren zijn gesloten.