28-09-08

Autosport: Paul Newman overleden

Wat Paul Newman betekende voor de filmwereld werd gisteren in de media overvloedig behandeld. Zelf zou ik het willen hebben over de rol van Newman in de autosportwereld.

Newman kreeg de passie voor het racen te pakken na zijn hoofdrol in de film “Winning” uit 1969 waarin hij de rol neerzet van een autopiloot die zijn vrouw, gespeeld door zijn echtgenote Joanne Woodward, verliest aan zijn rivaal, gespeeld door Robert Wagner.

In 1979 werd hij samen met Rolf Stommelen (die vier jaar later in Riverside zou verongelukken) en Dick Barbour in een Porsche 935 tweede in de 24 uren van Le Mans.
In 1995 werd hij één van de oudste rijders ooit die een overwinning behaalde in een belangrijke race. Samen met Tom Kendall, Mike Brockman en Mark Martin eindigde hij in een Ford Mustang als derde in de 24 uren van Daytona maar won wel de GTS-1 klasse. Tien dagen eerder was hij 70 geworden…
Drie jaar geleden nam hij nogmaals deel aan de 24 uren van Daytona. Samen met – opnieuw - Mike Brockman en de ChampCar en Formule 1-piloten Sébastien Bourdais en Cristiano da Matta moest hij echter de strijd staken. Elf dagen eerder was hij 80 geworden…

Paul Newman 2008
Paul Newman in Daytona, eerder dit jaar

In 1982 probeerden Paul Newman en Carl Haas (die tot het begin van de jaren ’60 zelf actief was als piloot maar vooral bekend werd als eigenaar van zijn CanAm team waarvoor o.a. Chuck Parsons, Peter Revson, Jackie Stewart en David Hobbs uitkwamen en waarmee hij van 1977 tot 1980 vier maal op rij de titel pakte met Patrick Tambay, Alan Jones, Jacky Ickx en opnieuw Patrick Tambay), een team op te richten in de Amerikaanse Champ Car Series. De twee bundelden hun krachten en in 1983 ging Newman/Haas racing van start met als piloot de legendarische Mario Andretti, in 1969 winnaar van de 500 mijlen van Indianapolis en in 1978 wereldkampioen Formule 1. Het begin van een succesverhaal want het team won tot nu toe meer dan 100 wedstrijden in de Champ Car Series en won het kampioenschap in 1984 met Mario Andretti, in 1991 met zijn zoon Michael Andretti, in 1993 met rookie Nigel Mansell die het jaar ervoor wereldkampioen Formule 1 was geworden, in 2002 met Cristiano da Matta die in 2003 en 2004 voor Toyota deelnam aan het wereldkampioenschap Formule 1 maar nooit verder kwam dan drie zesde plaatsen, en driemaal op rij van 2004 tot en met 2007 met Sébastien Bourdais die dit jaar debuteerde in de Formule 1 en twee weken geleden zijn beste kwalificatie van het seizoen reed en vanaf de vierde plaats mocht vertrekken. Zijn beste resultaat is zijn zevende plaats drie weken geleden in België.

NHR Nigel Mansell
Nigel Mansell werd Champ Car kampioen voor Newman/Haas racing in 1993

NHT Sebastien Bourdais
Sebastien Bourdais werd vier maal op rij Champ Car kampioen voor Newman/Haas racing

Paul Newman Haas Bourdais
Carl Haas met de eeuwige dikke sigaar die zijn handelsmerk werd, Sebastien Bourdais, viervoudig Champ Car kampioen en sinds dit jaar Formule 1 rijder en Paul Newman.

Afgelopen seizoen reden Justin Wilson en Graham Rahal voor Newman/Haas/Lanigan Racing (Mike Lanigan kwam bij het team in 2007). Graham Rahal won in St. Petersburg en Justin Wilson in Detroit. De laatste race van het seizoen wordt binnen vier weken in Australië gereden. Hopelijk bewijzen Rahal en Wilson nog een laatste eerbetoon aan hun betreurde teameigenaar door er de overwinning te pakken.

12:43 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport, paul newman |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.