18-09-08

Wielrennen: 18 september: jarigen

Achiel Van Impe
Achiel Van Impe

Vandaag wordt de op 18 september 1922 in Mere geboren gewezen wielrenner Achiel Van Impe 86 jaar. Achiel Van Impe was actief tussen 1947 en 1952 maar is waarschijnlijk meer bekend als de oom van de laatste Belgische Tourwinnaar Lucien Van Impe en dus ook de oudoom van Kevin Van Impe die op dit moment meerijdt in de Ronde van Spanje en er op de 136e plaats staat en daarmee laatste Belg is.
Achiel Van Impe werd in 1947 vijfde in de GP Stad Zottegem, een wedstrijd die al sinds 1934 verreden wordt en nog steeds op de kalender staat. Vorige maand nog won Roy Sentjens de editie 2008.
Achiel Van Impe werd in 1949 nog derde in Sint-Lievens-Houtem en in 1950 derde in de GP Lede.

Vorige week nog in het middelpunt van de belangstelling vanwege zijn aankondiging een come-back te maken met als doel voor de achtste keer de Ronde van Frankrijk te winnen en vandaag jarig.
Lance Armstrong, geboren op 18 september 1971 in Plano, Texas, wordt vandaag 37 jaar.

En de gewezen Italiaanse wielrenner, Dario Frigo, geboren in Turijn op 18 september 1973 wordt vandaag 35 jaar.
In 2001 won hij Parijs-Nice en de Ronde van Romandië en leek op weg om de Ronde van Italië te gaan winnen, toen de politie bij een inval in zijn hotelkamer diverse dopingproducten vond. Frigo bekende dat de producten van hem waren al beweerde hij ze nog nooit gebruikt te hebben, maar ze bij zich te hebben “voor het geval dat”. Frigo werd uit de Giro gezet, door zijn ploeg Fassa Bortolo ontslagen en een half jaar geschorst.
In 2002 keerde hij terug bij een kleiner team en liet zien nog niet afgeschreven te zijn: hij won opnieuw de Ronde van Romandië, het Kampioenschap van Zürich, etappes in de Ronde van Frankrijk en Parijs-Nice, werd Italiaans kampioen tijdrijden en tweede in het wegkampioenschap. Bovendien werd hij tiende in de Giro, zijn beste klassering in die ronde. Fassa Bortolo kreeg spijt van zijn ontslag en vanaf 2003 reed Frigo weer in de wit-blauwe kleuren.
Op 11 juli 2005 werd echter tijdens de Ronde van Frankrijk in de auto van Frigo's vrouw EPO aangetroffen. Daags nadien werd hij voor de start van de elfde Tour-etappe opgepakt.
Hij moest daarmee noodgedwongen de Ronde verlaten. Na hun verhoor werd het koppel vrijgelaten. Frigo ontkende de feiten niet, maar zei "een slachtoffer" te zijn.
Fassa Bortolo-ploegleider Giancarlo Ferretti zei dat hij spijt had Frigo een tweede kans te hebben gegeven, en noemde hem een schoft. Tourdirecteur Leblanc noemde hem “van de generatie die oneerlijk is en denkt er mee weg te komen”.
Of Frigo vandaag zo’n gelukkige verjaardag zal beleven is nog maar de vraag want afgelopen maandag werden hij en zijn echtgenote door de correctionele rechtbank in Albertville veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel vanwege de dopingzaak uit de Ronde van Frankrijk van 2005.

De commentaren zijn gesloten.