14-09-08

Autosport: Grote Prijs van Italië: eerste pole-position voor Sebastian Vettel en Toro Rosso

Vettel jongste pole-positionhouder ooit!

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
 

Toro Rosso
Toro Rosso

De Duitser Sebastian Vettel heeft in zijn Toro Rosso-Ferrari de eerste pole-position uit zijn carrière behaald.
Vettel debuteerde op 17 juni 2007 in de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Hij verving toen de Pool Robert Kubica die na zijn zware crash in de Grote Prijs van Canada een week eerder aan de kant moest blijven. Vettel was in 2006 en 2007 al enkele keren derde rijder geweest bij het BMW Sauber F1 Team. Vanaf de Grote Prijs van Hongarije op 5 augustus verving hij bij Toro Rosso definitief de ondermaats presterende Amerikaan Scott Speed.
Deze Grote Prijs van Italië wordt zijn 22e Grote Prijs. Met zijn 21 jaar 2 maanden en 11 dagen wordt hij meteen de jongste pole-positionhouder ooit! Hij gaat Fernando Alonso (21 jaar 7 maanden en 22 dagen in Maleisië 2003), Rubens BARRICHELLO (22 jaar 3 maanden en 5 dagen in België 1994) en Lewis HAMILTON (22 jaar 5 maanden 3 dagen in Canada 2007) vooraf.
Na Robert Kubica in Bahrein en Heikki Kovalainen in Groot-Brittannië is hij de derde piloot die dit seizoen voor het eerst een pole-position behaald.
De pole van Vettel is de 79e voor een Duitser. Daarmee komt Duitsland op gelijke hoogte met Frankrijk. Het is iets meer dan 11 jaar geleden dat de Fransman Jean Alesi op 7 september 1997 ook tijdens de Grote Prijs van Italië voor de laatste Franse pole-position zorgde. Voor Duitsland stonden eerder al Wolfgang von Trips (die uitgerekend in die ene Grote Prijs waarbij hij vanaf pole-position vertrok zou verongelukken), Michael Schumacher (absoluut recordhouder met 68 pole-positions), Heinz-Harald Frentzen, Ralf Schumacher en Nick Heidfeld op pole-position.
Meteen ook de eerste pole-position voor Scuderia Toro Rosso, dat in 2006 debuteerde. In september 2005 nam Red Bull het Minardi team over dat al 26 jaar zonder veel succes meedraaide in de Formule 1. Red Bull Racing kreeg hiermee een tweede team op de startgrid en koos hiervoor Scuderia Toro Rosso, de Italiaanse vertaling van Team Red Bull. Er werd voor deze naam gekozen omdat Minardi een (deels) Italiaans team was waar nog steeds veel Italiaanse monteurs werken. Red Bull had een jaar eerder al het Jaguar team overgenomen dat op zijn beurt in 2000 Stewart Grand Prix had overgenomen, het Formule 1 team van oud-Formule 1 coureur Jackie Stewart.

De commentaren zijn gesloten.