11-09-08

11 september in de autosport

Ronnie Peterson - foto

Vandaag donderdag 11 september 2008 is het precies 30 jaar geleden dat de Zweedse Formule 1-piloot Ronnie Peterson overleed aan de gevolgen van het ongeval bij de start van de Grote Prijs van Italië een dag eerder. Hij werd geboren in het Zweedse Örebrö op 14 februari 1944 en werd 34 jaar oud.
Peterson werd na het ongeval met 17 breuken in het rechterbeen had en 3 in het linkerbeen overgebracht naar het hospitaal. Na overleg met Ronnie zelf, besloten de artsen tot operatie over te gaan om de beenderen te stabiliseren.
Maar 's nachts na de operatie had zich beenmerg van de breuken in zijn been zich in zijn bloedbaan vermengd, die vormden op zijn beurt vetembolieën die al snel zijn belangrijkste organen bereikten, zoals longen, lever en hersenen. Tegen de morgen hadden alle organen het opgegeven, en enkele uren later werd hij dood verklaard.
De tragedie van dit alles is dat Ronnie's leven wellicht gered zou geweest zijn als hij direct na het ongeval al medische bijstand zou hebben verkregen.
De lijkkist van Ronnie werd gedragen door zijn vrienden en collega's John Watson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Jody Scheckter, Åke Strandberg en Gunnar Nilsson die zelf een maand later zou overlijden ten gevolge van kanker.
Ronnie Peterson was in april 1975 getrouwd met topmodel Barbro Edwardsson en hun dochter Nina, werd later dat jaar geboren. Barbro raakte nooit helemaal over Ronnie’s dood heen, werd eenzaam en pleegde in 1987 zelfmoord. Ze liggen samen begraven in Örebro.
Nina Peterson werd grootgebracht door haar grootouders. Tegen het einde van de jaren ’90 kwam ze terug in contact met een jeugdvriend Carl-Johan Kennedy. Het koppel trouwde en Nina beviel in de herfst van 2003 van een zoontje Max.
In Örebro staat er een standbeeld van Peterson gemaakt door Richard Brixel. Het Ronnie Peterson museum in Örebro werd officieel geopend door Nina Peterson op 31 mei van dit jaar.

Ronnie Peterson - graf

Ronnie Peterson debuteerde in de Formule 1 op 10 mei 1970 tijdens de Grote Prijs van Monaco. In 1973 won hij in Frankrijk zijn eerste van tien Grote Prijzen. In 1971 werd hij vicewereldkampioen achter Jackie Stewart. Voor de start van die fatale Grote Prijs van Italië stond hij tweede in de stand van het WK achter zijn Amerikaanse teammaat Mario Andretti en met 16pt voorsprong op Niki Lauda. Lauda wint de Italiaanse Grote Prijs maar scoort geen punten meer in de resterende twee wedstrijden. De Argentijn Carlos Reutemann wint in de Verenigde Staten en wordt derde in Canada maar strandt toch op drie punten van Peterson die postuum vicewereldkampioen wordt. In totaal reed Peterson 123 Grote Prijzen. Hij is, samen met Stirling Moss en Gilles Villeneuve, waarschijnlijk de beste Formule 1-piloot die nooit wereldkampioen werd.

09:55 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport, grote prijs van italie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.