11-09-08

11 september in de autosport

Gonzalo Rodríguez
Gonzalo Rodríguez

Vandaag is het precies negen jaar geleden dat de Uruguayaanse autopiloot Gonzalo Rodríguez op 11 september 1999 om het leven kwam tijdens de kwalificatieritten voor de Grand Prix of Monterey op het circuit van Laguna Seca, de 17e manche van de Amerikaanse CART Series. Zijn Lola-Mercedes van team Penske ging rechtdoor net voor de beruchte Corkscrew bocht, reed in een betonnen muur, vloog over de muur en kwam ondersteboven op een lager gelegen stuk terrein terecht. Rodríguez was op slag dood. De oorzaak van de crash was niet duidelijk. Het was zijn tweede wedstrijd voor de CART series. Rodríguez werd slechts 27 jaar oud.

De CART Series eindigden dat jaar wel op een heel tragische manier want nog geen twee maanden later kwam ook Greg Moore om het leven in de laatste wedstrijd van het seizoen.

In 1998 reed Gonzalo Rodríguez het Formule 3000 kampioenschap voor het Belgische team Astromega. Hij eindigde als derde achter Juan Pablo Montoya en Nick Heidfeld. Montoya zou in 1999 Champ Car kampioen worden, in 2000 de 500 mijlen van Indianapolis en tussen 2001 en 2006 zeven Grote Prijzen Formule 1 winnen. In 2007 en 2008 won hij de 24 uren van Daytona. Nick Heidfeld rijdt nog altijd Formule 1.
Wie weet wat er van Rodríguez zou geworden zijn, vooral omdat hij in 1999 de prestigieuze Formule 3000 wedstrijd in Monaco won en net voor zijn dood nog tweede stond in het kampioenschap achter Nick Heidfeld.

En korte tijd later geraakte de beloftevolle jonge Deense rijder Jason Watt na een ongeluk met de motor verlamd. Watt had de laatste twee races van het Formule 3000 seizoen gewonnen (in Francorchamps en de Nürburgring) en eindigde in de eindstand als tweede achter… Nick Heidfeld die zoals gezegd nu nog altijd actief is in de Formule 1.

Toch lijkt die Formule 3000 lichting van 1999 wel vervloekt te zijn want eerder kon je hier al lezen dat Nick Heidfeld recordhouder is van tweede plaatsen in Grote Prijzen zonder overwinning!

1999 was echt wel een zwart jaar voor de autosport…

15:14 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport, herdenkingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.