09-09-08

Autosport: Grote Prijs van België Formule 1

Raikkonen crash 2008 belgium

Raikkonen Hamilton 2008 belgium
Het belangrijkste feit uit de voorbije Grote Prijs van België is natuurlijk de betwistbare straftijd die Lewis Hamilton kreeg opgelegd na de wedstrijd, waardoor hij in plaats van de overwinning slechts derde werd. De grote winnaar van dit alles is natuurlijk de Braziliaanse Ferraririjder Felipe Massa die niet alleen zijn 100e Grote Prijs wint maar i.p.v. twee punten meer achterstand op te lopen op Hamilton in de stand om het WK nu juist nadert tot op twee punten van de Brit. En dat met volgende week de Grote Prijs van Italië in Monza op het programma.
In het tumult verliezen we uit het oog dat Nick Heidfeld voor de zevende keer in zijn carrière tweede werd, de vierde maal dit seizoen, terwijl hij nog nooit een Grote Prijs won maar er sinds 12 maart 2000 wel al 145 reed. Is dit uniek? Effe kijken naar de lijst van piloten met het meest aantal Grote Prijzen zonder overwinning:
-         Andrea De Cesaris: 208 Grote Prijzen, twee maal tweede
-         Martin Brundle: 158 Grote Prijzen, twee maal tweede
-         Derek Warwick: 146 Grote Prijzen, twee maal tweede
-         Nick Heidfeld: 145 Grote Prijzen, zeven maal tweede
Mark Webber, nog altijd actief, reed tot nu toe 116 Grote Prijzen en werd twee maal derde.
Verder:
-         Eddie Cheever: 132 Grote Prijzen, twee maal tweede
-         Chris Amon: 96 Grote Prijzen, drie maal tweede
-         Stefan Johansson: 79 Grote Prijzen, vier maal tweede
Als er dus één piloot is die de overwinning in een Grote Prijs verdiend is het wel Nick Heidfeld.
Ander belangrijk moment: de opgave van Kimi Raikkonen die zowat de ganse race aan de leiding lag. Met nog 50 punten te verdienen heeft hij nu een achterstand van 19 punten op Hamilton. Nu ja, vorig jaar had Raikkonen met nog vijf races te gaan toch ook nog 16 punten achterstand op de leider.
Sébastien Boudais reed bijna de ganse race in vijfde positie. Eenmaal kwam hij zelfs als tweede door. Tijdens de kwalificatieritten had hij trouwens ook al zijn beste prestatie van het seizoen neer gezet. De Grote Prijs van België was dus veruit zijn beste Formule 1-race tot nu toe.
Een feit dat ook bijna volledig onopgemerkt is gebleven, is dat Timo Glock zijn achtste plaats verloor aan Mark Webber omdat ook hij een tijdstraf kreeg van 25” vanwege het negeren van de gele vlag.

14:18 Gepost door dutje in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autosport, formule_1 |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.